4°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

29.06.2020 / 11:46 SHOW - Rosario

Prodaje se stan u kojemu je rođen Che Guevara

Prodaje se stan u kojemu je rođen Che Guevara
Foto: Vijesti.ba
Stan u argentinskome gradu Rosariju u kojemu je ikona ljevičarske revolucije 20. stoljeća, Ernesto "Che" Guevara napravio prve korake, nudi se na prodaju, piše BBC.

Aktualni vlasnik stana Francisco Farruggia je godine 2002. kupio stan od 240 četvornih metara u zgradi u neoklasicističkom stilu u središtu Rosarija.

Taj argentinski poslovni čovjek je kazao da je u stanu želio otvoriti kulturni centar, no plan dosad nije uspio realizirati. Još nije objavio cijenu po kojoj ga prodaje.

Godinama zgradu obilaze turisti, no i poznate osobe, poput bivšega urugvajskog predsjednika Josea Pepea Mujice i djece kubanskoga vođe Fidela Castra.

Najpoznatiji posjetitelj zgrade vjerojatno je bio Alberto Granados, koji je pedesetih godina prošlog stoljeća motociklom putovao po Južnoj Americi s tada mladim liječnikom, Che Guevarom.

Che je rođen 1928. godine u bogatoj obitelji srednje klase, no poslije je radikalizirao stajališta pošto se uvjerio u sveprisutno siromaštvo i glad diljem Južne Amerike.

Odigrao je ključnu ulogu u kubanskoj revoluciji 1953.-1959., kojom je s vlasti svrgnut diktator Fulgencio Batista.

Iz Kube je otišao u Boliviju gdje je predvodio pobunjenike u borbi protiv predsjednika Renea Barrrientosa Ortuna.

Uz pomoć američkih vlasti bolivijska vojska zarobila je Che Guevaru i njegove suborce. Ubijen je 9. listopada 1967. u selu La Higueri, a pokopan je na tajnoj lokaciji.

Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 1997. godine te su potom prenijeti na Kubu i ondje ponovno pokopani. Che Guevara i danas izaziva pozornost i podijeljena mišljenja, baš kao i za vrijeme života.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo