-4°C
Mostar -1°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

29.06.2020 / 16:08 KORONAVIRUS - Premijer Hrvatske

Plenković: Koronavirus poremetio predsjedanje, no postignut je maksimum

Plenković: Koronavirus poremetio predsjedanje, no postignut je maksimum
Foto: Vijesti.ba

Prvo hrvatsko predsjedanje Europskom unijom, koje završava u srijedu, zbog koronavirusa nije prošlo po planu, ali je postignuto sve što se moglo u takvim okolnostima, rekao je u ponedjeljak hrvatski premijer Andrej Plenković na susretu sa šefovima stranih diplomatskih predstavništava u Hrvatskoj.

"Kad smo počeli smo htjeli poslati poruku o snažnoj Europi u svijetu punom izazova. Nitko nije znao da će jedan od izazova biti i covid-19 koji nije samo izmijenio hrvatsko predsjedništvo, nego i svijet, Europu, Hrvatsku i mnoge zemlje diljem svijeta“, kazao je Plenković u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici (NSK).

"Situaciju u Kini počeli smo pratiti već 8. siječnja, posebice u Wuhanu. To nam je omogućilo da na europskoj razini odgovorimo na krizu već 28. siječnja“, naglasio je premijer u govoru diplomatima, dodavši kako je učinjen „velik posao u upravljanju tom krizom“, prenosi Hina.

Izrazio je žaljenje što je koronavirus spriječio da hrvatsko predsjedništvo građanima približi EU kroz razne događaje, kao što to čine druge države tijekom predsjedanja, a koje su zamijenili video i telefonske konferencije.

Plenković smatra kako je predsjedanje dobro krenulo, dolaskom niza europskih dužnosnika u Hrvatsku i posjetima nekoliko europskih prijestolnica.

Osiguran je uredan brexit, postignut konsenzus unutar Europskog vijeća o mandatu za buduće pregovore, a stavljen je fokus i na europsku perspektivu država zapadnog Balkana, što je okrunjeno otvaranjem pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te Zagrebačkim summitom o proširenju, rekao je Plenković.

Organiziran je i summit s Istočnim partnerstvom te je postignut dogovor o konferenciji o budućnosti Europe koja je „potrebnija nego ikad“.

Premijer je naglasio da se približava novi krug pregovora o Višegodišnjem financijskom okviru, kao i planu europskog oporavka, a da kroz oba instrumenta EU mora pokazati „da stoji iza svojih članica i građana i da može djelovati brzo i djelotvorno“.

Istaknuo je i kako je Hrvatska postigla napredak i u dva pitanja koja nisu izravno povezana s predsjedanjem, približavanju ulasku u eurozonu i schengenski prostor.

Plenković je zahvalio diplomatima na razumijevanju zbog nenadanih izazova koji su zatekli Hrvatsku tijekom predsjedanja, kao i na solidarnosti nakon potresa koji je pogodio Zagreb.

Predsjedanje Europskom unijom 1. srpnja preuzima Njemačka.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo