17°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

29.06.2020 / 21:50 KORONAVIRUS - Koronavirus

Republikanci sada pozivaju da se nose maske, sve više slučajeva u njihovim državama

Republikanci sada pozivaju da se nose maske, sve više slučajeva u njihovim državama
Foto: EPA - Vijesti.ba

Republikanski zastupnici u američkom Kongresu javno su pozvali na nošenje maski zbog zaštite od širenja koronavirusa nakon jačanja pandemije u nekim pretežno republikanskim državama, suprotstavivši se tako američkom predsjedniku Donaldu Trumpu...

... koji se sve vrijeme tome protivi.

Vodeći republikanac u Zastupničkom domu Kevin McCarthy kazao je u ponedjeljak kako svaki Amerikanac ima odgovornost slijediti preporuke kako bi pomogao usporavanju širenja pandemije koronavirusa.

"Trebali bi nositi maske", kazao je McCarthy za CNBC nakon što je njegova savezna država Kalifornija počela usporavati nastojanja da ponovno otvori gospodarstvo. "Ako ne možete imati socijalnu distancu, tada morate nositi masku i trebate poštivati jedni druge", kazao je.

Sada pozivaju da se nose maske

Istu poruku poslao je putem Twittera i republikanski senator Tim Scott iz Južne Karoline, gdje su slučajevi zaraze u porastu.

"Ohrabrujem sve da NOSITE MASKE", poručio je.

Diljem SAD-a otpor javnozdravstvenim mjerama bio je stalno prisutan pa je tako u svibnju istraživanje koje je izveo Reuters/Ipsos pokazalo kako je samo jedna trećina republikanaca "vrlo zabrinuta" širenjem virusa, za razliku od skoro polovice demokrata. Isto tako, predsjednik Trump se protivi nošenju maske u javnosti, dok njegov glavni demokratski suparnik na izborima u studenome, Joe Biden, nosi masku.

Dok jedan broj republikanaca nosi masku, neki od njih izbjegavaju inzistirati na tome da Amerikanci trebaju u javnosti pokriti lice maskom, ističući da je to stvar osobnog izbora.

To se počelo mijenjati kako se dan za danom počela sve više širiti zaraza, što je ponukalo neke države poput Teksasa i Floride da ponovno uvedu restrikcije, poput ponovnog zatvaranja barova koji su tek nedavno otvoreni.

Potpredsjednik Mike Pence u nedjelju je tijekom posjeta Teksasu pozvao Amerikance na nošenje maski.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo