-5°C
Mostar -2°C
Tuzla 0°C
Banja Luka -1°C
Bihać -2°C
Powered by Dark Sky

30.06.2020 / 07:50 Svijet - Joseph James DeAngelo

Bivši američki policajac priznao 13 ubistava i 50 silovanja

Bivši američki policajac priznao 13 ubistava i 50 silovanja
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Bivši policajac koji se pretvorio u nasilnog serijskog zlostavljača poznatog kao "Golden State Killer" u ponedjeljak je priznao 13 ubistava te mnoštvo silovanja i upada u domove kojima je terorizirao Kaliforniju 1970-ih i '80-ih godina.

Joseph James DeAngelo (74) krivicu je priznao u okviru šireg sporazuma s tužiteljima koji ga štiti od smrtne kazne u zamjenu za priznanje svih nedjela koja je počinio u 11 kalifornijskih okruga.

Prema sporazumu u ponedjeljak iznesenom pred sudijom Višeg suda DeAngelo je suočen s kaznom doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Tužitelji su izjavili kako su nagodbom željeli osigurati da mnogi preživjeli, ali i pordicr žrtava, svjedoci i istražitelji vide rješenje slučaja, ali i da ih se zaštiti od daljnjih pravnih postupaka koji bi se mogli vući još desetljeće.

"Zaslužili su priliku, žrtve i srodnici, biti prisutni kad se konačno pročitaju presude", rekla je Amy Holliday, zamjenica okružnog tužitelja u okrugu Sacramento. "Sada je vrijeme za pravdu pred nama".

DeAngelo, obučen u narančasto zatvorsko odijelo, na ročištu je sjedio bezizražajno u invalidskim kolicima. Slabim glasom kazao je da je kriv kada ga sudija tražio da prizna 13 teških ubistava i otmica.

Odgovorio je i "priznajem" na uzastopne optužbe za silovanja, pljačke, oružane prepade i druge zločine, dok su tužitelji iznosili detalje o svakom ubistvu, seksualnom napadu i upadu u domove.

Osim za 13 ubistava i otmica, tužitelji su rekli kako je poznato da je DeAngelo počinio gotovo 50 silovanja i više od 120 provala. Zločinački niz koji je trajao od 1975. do 1986. počeo je kao policajac u dva kalifornijska gradića.

Njegovo hapšenje 2018. obustavilo je više od 40 godina istrage u slučaju za koji su vlasti rekle da je konačno riješen usporedbom DNK uzoraka s mjesta zločina s podacima na genealoškim web stranicama preko kojih korisnici istražuju svoje porijeklo.(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo