12°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

30.06.2020 / 16:56 Politika - DF Tuzla

SDP-ovi i Kukićevi vijećnici pozivaju plivače na jezera, a sjednice GV Tuzle samo on line

SDP-ovi i Kukićevi vijećnici pozivaju plivače na jezera, a sjednice GV Tuzle samo on line
Foto: Vijesti.ba
Više nema dileme. Dogovor SDP-a Tuzla i predsjednika PDA Mirsada Kukića danas je zvanično i potvrđen. Da se to zaključiti načinom glasanja vijećnika GV Tuzla, koji dolaze iz ove dvije stranke. Naime, na redovnoj sjednici pomenutog zakonodavnog ...

... tijela održanoj danas „tijesna većina“ (SDP i PDA) je odlučila da se sjednice Gradskog vijeća Tuzla nastave održavati elektronskim putem.

 Ovim putem pitamo, šta se želi sakriti od vijećnika opozicije, i od građana Grada Tuzla. Sva izvršna i zakonodavna politička tijela u Bosni i Hercegovini svoj rad su normalizirala, uz poštovanje higijensko-epidemioloških preporuka nadležnih institucija.

Samo Tuzla, odnosno većina u Gradskom vijeću (SDP i PDA) pokušava biti mimo svih praksi koje su uvedene u posljednje vrijeme.

Pitamo se šta se krije iza ovakvog pokušaja „suspenzije demokratije“? Da li je namjera većine u GV Tuzla da ovakvo stanje zadrže do lokalnih izbora, te da se pokušaju sakriti tragovi trošenja javnog budžetskog novca Grada Tuzla, u predizborne svrhe?

Da li je to neki drugi razlog, još opasniji za demokratske procese, i interese svih građana Tuzle? Ova pitanja se nameću sama po sebi jer odluka da se sjednice GV Tuzla i dalje održavaju elektronskim putem, nema uporišta ni kod stručnjaka epidemiologa.

 Da je drugačije svi parlamenti, skupštine, gradska i općinska vijeća u Bosni i Hercegovini bi radila poput našeg tuzlanskog. To u prevodu znači da bi zakonodavna vlast bila suspendovana širom Bosne i Hercegovine, kao što je to slučaj u Tuzli.

Da je riječ o rigidnoj političkoj odluci, a kako bi se održala vlast, bez kontrole Gradskog vijeća, što je ustavni zadatak ovog zakonodavnog tijela govori i činjenica da je kompleks Panonskih jezera u Tuzli otvoren bez znanja i konsultacija epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo TK. To je informacija koju smo saznali danas iz medija.

 Tim povodom postavljamo još jedno pitanje većini u GV Tuzla (SDP i PDA) :Kako se mogu provesti higijensko – epidemiološke mjere kupača, a ne mogu sa 35 vijećnika? Nije li to dame i gospodo iz većine u GV Tuzla (SDP i PDA) dokaz da ste donijeli političku odluku, suspendovali demokratiju, i da ste tako pristali sakriti, zaštititi moguće sumnjive radnje izvšne vlasti Grada Tuzla.

Mi u Demokratskoj fronti se nećemo pomiriti s ovakvim načinom (ne)rada vijećnika. Isto, tražimo i od građana koji dijele naša razmišljanja da dignu svoj glas za održavanje sjednica Gradskog vijeća u cilju transparentnosti i efikasnosti zakonodavnih organa našeg Grada Tuzla.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo