8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

30.06.2020 / 17:35 Politika - Brojne teme

Na sastanku Vlade KS i Bit alijanse razgovarano o unapređenju IT sektora

Na sastanku Vlade KS i Bit alijanse razgovarano o unapređenju IT sektora
Foto: Fena / Vijesti.ba
Na današnjem sastanku Vlade Kantona Sarajevo i predstavnika Udruženja Bit alijansa razgovarano je o brojnim temama važnim za unapređenje IT sektora u KS-u.

Primat je ostvariti još čvršću saradnju Vlade i Alijanse u cilju razvoja IT industrije kao najbrže rastuće i jedne od najprofitabilnijih industrija, to jeste one koja može riještiti mnoge probleme, što se dokazalo tokom pandemije koronavirusa,  saopćeno je iz KS.

Sastanku su prisustvovali premijer KS Mario Nenadić, ministri privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i finansija Draško Jeličić, Faruk Kapidžić i Jasmin Halebić, a iz Bit alijase izvršna direktorica Tatjana Vučić i operativni menadžer Haris Palalija.  

Bit alijansa je udruženje koje okuplja 60 uspješnih IT kompanija na prostoru čitave Bosne i Hercegovine.

Zajednički zaključak sastanka je da je neophodno  zakonsko proglašenje IT industrije strateškom industrijom za KS i BiH, jer je to preduslov za implementaciju brojnih značajnih projekata u svim segmentima života.  

- Digitalizacija i digitalna transformacija sistema, institucija obrazovanja, zdravstva, svih elemenata privrede i njihovog funkcionisanja nužna je svima nama. Ono na čemu želimo bazirati saradnju s vama je ‘proizvodnja’ kadrova u oblasti IT industrije koji nam zaista trebaju ali i realizacija brojnih projekata koji se odnose na sve navedene oblasti, od kojih su neki i započeti. Ova Vlada je opredijeljena za nastavak njihove realizacije, ali i da kroz nova zakonska i druga rješenja stvara preduslove za napredovanje mladima, da im omogući ostanak i rad ovdje - naglasio je premijer Nenadić u razgovoru.

Na njegov prijedlog, pripremit će se memorandum o saradnji Vlade i Alijanse kojim će biti precizirani detalji buduće saradnje i aktivnosti.

Razgovarano je i o projektu izgradnje tehnološkog parka na Šipu. Premijer Nenadić i  ministar Kapidžić su, ovom prilikom, stavili na raspolaganje sve kapacitete Vlade i resornog ministarstva  u svrhu nastavka realizacije ovog značajnog projekta za Kanton i BiH.

Osim toga, dogovoreno je da će Vlada KS razmotriti nacrt zakona o pozicioniranju IT industrije kao strateške, kao i da će se održati pojedinačni sastanci predstavnika kantonalnih ministarstva i “Bit alijanse”, u svrhu dogovora o budućim aktivnostima i realizaciji započetih aktivnosti i projekata. Jedan od njih tiče se upisa novih studenata sa Elektrotehničkog i Prirodno-matematičkog fakulteta na dvogodišnje stručne studijske IT programe, a koje je ranije podržavalo Ministarstvo privrede kroz stipendiranje studenata. Studenti koju su završili edukaciju dobili su posao u kompanijama “Bit alijanse”.

Ministar Halebić je, ovom prilikom, kazao da je Strategija razvoja IT sektora potvrđena kao platforma saradnje za finansiranje aktivnosti resornih ministarstava i IT kompanija i njihovih asocijacija.

- Također, u Kantonu Sarajevo se mogu donošenjem odgovarajućih propisa, na kojima se radi, kao što je prednacrt zakona o podsticanju strateških industrija, osigurati dodatna finansijska sredstva za podršku IT sektoru - istakao je ministar Halebić.

Premijer Nenadić je na kraju predložio i uključivanje Bit alijanse u rad Vijeća za reformu tržišta rada KS, navodi se u saopćenju.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo