10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

01.07.2020 / 11:01 Muzika i Film - Najduži nastup u historiji Arene

Solomun zatvara EXIT četiri sata, a Maceo Plex i Tale of Us rade back2back

Solomun zatvara EXIT četiri sata, a Maceo Plex i Tale of Us rade back2back
Foto: Fena / Vijesti.ba
Deset godina nakon što je na svjetski čuvenoj mts Dance Areni nastupio kao zvijezda u usponu, Solomun je danas njen simbol i to kao jedan od vodećih svjetskih elektronskih izvođača. Niz godina ovaj kralj Ibice i svojevrsni rezident EXIT festivala nije ...

... mogao i da ga zatvori svojim nastupom, jer su njegove noći na španskom ostrvu bile rezervisane upravo za nedjelju.

Za dvadeset godina Exita, u prilici kakva se pruža samo ovog ljeta, Solomun će zatvoriti cijeli festival i to u setu od čak četiri sata što će ujedno biti i najduži nastup u historiji Arene.

- Svemirskom programu koji EXIT priprema fanovima od 13. do 16. augusta pridružuje se još jedan neprikosnoveni producentski genije, Maceo Plex, koji priprema čak dva nastupa, jedan samostalan, a drugi kao back2back sa ranije najavljenim italijanskim velemajstorima Tale Of Us. Tako je i zaokružena fantastična postava mts Dance Arene koju čine Paul Kalkbrenner, Nina Kraviz, Boris Brejcha, Amelie Lens, Black Coffee, ARTBAT, Denis Sulta b2b DJ Tennis, Dax J b2b Kobosil i mnogi drugi - navodi se u saopćenju.

Mladen Solomun na ovogodišnjem Exitu proslaviće dvije godišnjice - festivalski dvadeseti rođendan i desetu godišnjicu svog prvog nastupa na tvrđavi. Svoj debi na festivalu imao je prije deceniju, kada je, upravo na EXIT festivalu započeo svoj pohod na svjetski vrh! Davne 2010. godine prvi put je nastupio u uvijek karakterističnom završnom terminu u ranim jutarnjim satima na mts Dance Areni, dok će ovaj put zatvoriti, ne samo Arenu, nego kompletan festival, i to nevjerovatnim setom od puna četiri sata. Njegova neraskidiva povezanost sa festivalom na Petrovaradinskoj tvrđavi potvrđena je više puta, a nakon ovog debija njegova karijera munjevito je krenula ka vrhu, te je vrlo brzo nakon toga postao jedna od najtraženijih zvijezda današnjice.

Kralj Ibice na EXIT festival nekoliko puta donio je nevjerovatne zabave, bilo to u specijalnom format "Solomun+1", u vidu solo nastupa ili back to back seta, jednom sa Tale of Us, a drugi put sa Dixonom. Alfa i omega svjetske house scene, rođen u Travniku u Bosni i Hercegovini, za kojeg je postalo nedovoljno reći da je najpopularniji balkanski muzičar na svijetu, u proteklih par godina je sa zadivljujućom lakoćom osvojio cijelu planetu. Njegova neposrednost i šarm utkane su u harizmu koju definiše autentičnost podneblja kojeg ne samo da se nikad nije odrekao, već ga je sa ponosom predstavio svijetu u najsavremenijem muzičkom izrazu.

Bez obzira nazvali ga Maceo Plex, Maetrik ili Mareil Ito, ovaj ultimativni headliner najvećih festivala i producent maksimalnog tech house zvuka koji je samostalno promijenio elektronsku muziku i obrisao žanrovske granice, za EXIT je više puta ponovio da je jedan od najboljih svjetskih festivala. Štaviše istakao je da je to "jedino mjesto gde i dan danas ima tremu". Kubansko-američki muzičar s trenutnom adresom u Barseloni godinama je držao DJ pult u Space-u, Amnesiji i Pachi, vodećim klubovima party epicentra svijeta - Ibizi. U posebnoj augustovskoj večeri scenom mitske Dance Arene dirigovaće zajedno sa milanskim majstorima Tale Of Us gde će se nakon pojedinačnih samostalnih nastupa spojiti u back2back za završetak programa.

Proslava dvadesetog rođendana EXIT festivala bit će održana od 13. do 16. augusta na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Nastupe su potvrdili Robin Schulz, Amelie Lens, Paul Kalkbrenner, Solomun, Maceo Plex, Boris Brejcha, Artbat, Nina Kraviz, Tale of Us, Black Coffee, Ofenbach, Burak Yeter, DJ Regard, Roni Size b2b LTJ Bukem, Meduza, Denis Sulta b2b DJ Tennis, Dax J b2b Kobosil, 999999999 live, Francois X, Juliana Huxtable, Monosaccharide, Marcel Dettmann, VTSS, SPFDJ, Laibach, Obojeni program Massimo, Goblini, Buč Kesidi, Marko Nastić, Insolate, Andrew Meller, Ilija Djoković, Kristijan Molnar, Coeus, Space Motion, After Affair, Lag, Monosaccharide i Bokee, a nova imena očekuju se jako brzo.

U prodaji su četverodnevne ulaznice po cijeni od 118 KM, putem službene stranice exitfest.org, kao i putem prodajne mreže kupikartu.ba i na svim njihovim prodajnim mjestima, saopćili su organizatori.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo