24°C
Mostar 31°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 27°C
Bihać 27°C
Powered by Dark Sky

01.07.2020 / 15:56 Ekonomija - Novalić i Džindić

Investicije u RMU Banovići od 107 miliona KM

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas u Banovićima, nakon posjete tamošnjem rudniku mrkog uglja, da je RMU Banovići jedan od najvažnijih rudnika koji je rantabilan, dok neki drugi imaju problema.

Istakao je da Vlada treba realizovati nove investicije u rudnik, pronaći nove kupce i ponovo pokrenuti inicijativu za izgradnju termobloka koji bi dugoročno osigurao egzistenciju RMU Banovići.

- U ovom mandatu Vlade FBiH postoji i značajan program restrukturiranja rudnika, a moguće je da ćemo donijeti i zakon o toj oblasti - rekao je Novalić.

Dodao je da je to druga posjeta rudnicima, nakon zeničkog, u kojim predstavljaju politiku Vlade, sagledavaju mogućnosti rudnika i prenose im stavove EU o rudnicima koji nisu baš pozitivni.

- Moramo biti svjesni da nijedan grad ne zavisi od rudnika kao Banovići i nećemo povlačiti poteze koji bi ugrozili bar jednog zaposlenog - naveo je Novalić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić naglasio je da je danas s upravom rudnika dogovoreno kako će zaduženja RMU Banovići iz prethodnog perioda biti sanirana.

- Razgovarano je i o organizovanju sastanka nove Uprave rudnika s predstavnicima Soda So Sisecam koji imaju velike potrebe za ugljem, jer će zbog remonta u TE Tuzla na tri mjeseca naredne godine ostati bez garantovanog plasmana - naveo je Džindić.

Vršilac dužnosti direktora RMU Banovići Fadil Kudumović kazao je da je taj rudnik prvi put nakon rata pozitivno poslovao u prvoj polovini godine.

Dodao je da problem predstavlja što je prethodna uprava sklopila ugovore za nabavku opreme za rudnik za koje nije osigurala finansiranje, a već za sedam dana dospijeva rok za iplatu avansa.

Predsjednik Nadzornog odbora RMU Banovići Bego Birparić precizirao je da taj rudnik prelazi iz faze plitkih kopova u dublje kopove, zbog čega je neophodno mijenjati tehnologiju u ovoj i naredne tri godine, uz ukupne investicije od 107 miliona KM od kojih su neke već započete.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo