21°C
Mostar 29°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 25°C
Bihać 27°C
Powered by Dark Sky

02.07.2020 / 10:37 BiH - Presjedavanje Njemačke

Dilberović: Treba iskoristiti predsjedanja tako bitne zemlje

Dilberović: Treba iskoristiti predsjedanja tako bitne zemlje
Foto: FENA - Vijesti.ba

Direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović izjavio je Feni da ono što Bosna i Hercegovina može očekivati tokom šestomjesečnog predsjedavanja Njemačke Evropskom unijom isključivo ovisi od nje same.

- Ono šta BiH može očekivati u narednih šest mjeseci predsjedavanja Njemačke isključivo ovisi o Bosni i Hercegovini, a to je ono što ćemo mi ispostaviti, odnosno staviti na stol Evropskoj komisiji šta smo do sada uradili u procesu evropskih integracija. Prvenstveno mislim na Mišljenje koje smo dobili iz Evropske komisije, na analitički izvještaj na temelju kojeg smo napravili akcioni plan i naravno 14 prioriteta – naveo je Dilberović.

Kazao je da upravo u ovom trenutku u ovom procesu Bosna i Hercegovina priprema akcioni plan za 14 prioriteta. Svi nivoi vlasti su uključeni.

Također, dodao je on, ispunjava kroz Mehanizam koordinacije još jedan od prioriteta, a to je izrada metodologije za plan integrisanja BiH u EU, po kojem će se znati šta, ko, kada i kako radi.

Što se tiče prethodnog hrvatskog predsjedavanja, Dilberović napominje da je ono obilježeno velikom pandenijom, koja se na žalost nastavlja i dalje. Samit koji je bio u Zagrebu je bio samit koji nije bio u ličnim kontaktima nego preko interneta.

- U svakom slučaju, Hrvatska je kao susjedna zemlja Bosni i Hercegovini, svakako zainteresirana za naš put ka evropskoj integraciji. Tu imamo jednog istinskog 'advokata', odnosno nekoga ko nas na tom putu kao zemlja članica podržava - smatra Dilberović.

Ali, u svakom slučaju, istaknuo je on, „ono što ne smijemo zaboraviti, jeste da stav Evropske unije ne ovisi samo o jednoj zemlji, već ovisi o svim zemljama članicama koje suvereno donose svoje odluke“.

- Mi moramo sve zemlje članice uvjeriti da smo ozbiljni na putu evropskih integracija - naveo je direktor DEI-a.

Po njegovim riječima, Njemačka je vodeća zemlja i u političkom i u ekonomskom smislu u EU i „treba iskoristiti period od šest mjeseci predsjedanja tako bitne zemlje za Evropsku uniju i za sve reforme koje se provode u EU za njenu budućnost“.

Govoreći o pandemiji koronavirusa, Dilberović kaže da je, s jedne strane, našim građanima pokazala jednu drugu sliku Evropske unije.

- Evropsku uniju koja s jedne strane iziskuje na reformama da bi postali članica EU, odnosno bolje rečeno da bi preuzeli one vrijenosti što EU jeste. A s druge strane, kada je problem, u pravom smislu riječi, prvenstveno zdravstveni problem, problem zdravlja naših građana, a nakon toga i problem ekonomije s kojim ćemo se sigurno suočavati kao dio međunarodne ekonomije u kontekstu pandemije Covida i negativnih uzroka po svjetsku ekonomiju, gdje EU Bosnu i Hercegovinu tretira kao svoj sastavni dio sa pomoći, sa ekonomskom pomoći i sa finansijskom pomoći koja je ključna za period koji je ispred nas.

- Znači, ne smijemo zaboraviti s te strane da je EU, ne samo naša budućnost, nego definitivno i naša sadašnjost - zaključio je Dilberović.

Njemačka je 1. jula preuzela rotirajuće predsjedanje Vijećem EU i ovo joj je 13. predsjedanje Vijećem EU. Hrvatsko predsjedanje završilo je utorak, kada je nastupila smjena na čelu Vijeća. 


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo