21°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

02.07.2020 / 10:40 BiH - Federalna ministrica okoliša i turizma

Đapo apeluje na VM da otvori granice za EU

Đapo apeluje na VM da otvori granice za EU
Foto: Vijesti.ba

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo pozvala je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da odustane od politike reciprociteta i da hitno bude razmotrena mogućnosti otvaranja granica Bosne i Hercegovine za državljane Evropske unije i drugih zemalja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

- Bosna i Hercegovina nije u situaciji da uvodi reciprocitet Evropskoj uniji. Mi moramo da se borimo za spas našeg turizma, a to ne možemo učiniti bez dolaska stranih turista. Stoga, pozivam Vijeće ministara da otvori granice za strane državljane. Svi turisti, građani Evropske unije i bh. dijaspora koja ima pasoše drugih evropskih zemalja treba da imaju mogućnost dolaska u BiH - rekla je ministrica Đapo.

Istakla je da apel Vijeću ministara BiH upućuje uime svih turističkih radnika u Federaciji BiH, koji svakodnevno traže reakciju vlasti, bez obzira na odluku Evropske unije.

- Kao jedno od rješenja hotelijeri, uposlenici turističkih agencija i turistički vodiči spas turističke sezone vide prvenstveno u dolasku stranih turista. A da bi se to desilo, Vijeće ministara mora otvoriti granice za dolazak turista u BiH - naglasila je Đapo, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo