5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

02.07.2020 / 13:12 Obrazovanje - Organizovana obuka

Srednjoškolci u KS uskoro će u nastavi izučavati osnove preduzetništva

Srednjoškolci u KS uskoro će u nastavi izučavati osnove preduzetništva
Foto: UNDP

Projekt "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG)", koji podržava Vlada Kraljevine Norveške a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP), organizovao je obuku iz oblasti preduzetništva za nastavno osoblje srednjih škola na području Kantona Sarajevo.

Obuku su pohađali nastavnici Srednje škole metalskih zanimanja i Srednje elektrotehničke škole koje su partneri u tom projektu, a sastavni je dio podrške Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo usmjerene na uvođenje predmeta preduzetništvo u nastavni proces.

Od naredne školske godine, u skladu sa projektnim zadatkom, u dvije navedene škole doći će do izmjene Nastavnog plana i programa, koji će predstavljati model za uvođenje poduzetništva i u ostale srednje škole za stručno obrazovanje i obuku.

Profesorica u Srednjoj elektrotehničkoj školi i jedna od učesnica treninga Majda Čurtić-Hodžić izjavila je da uvođenje preduzetništva u obrazovni proces doprinosi promjeni ukupne percepcije mladih, uglavnom fokusirane na napuštanje Bosne i Hercegovine.

Obuka je realizovana online, uz navođenje praktičnih primjera iz poslovnog svijeta u Bosni i Hercegovini, sa posebnim fokusom na proces izrade svih elemenata poslovnog plana.

Namjera Ministarstva je da u narednom periodu omogući učenicima svih srednjih škola sticanje vještina i znanja iz poduzetništva.

Projektne aktivnosti, između ostalog, obuhvataju pružanje podrške novoosnovanim i postojećim malim i srednjim preduzećima u naprednim tehnološkim sektorima, te opremanje i osposobljavanje osnovnih i srednjih škola za razvoj kadrova potrebnih modernoj privredi, saopćeno je iz UNDP-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo