22°C
Mostar 27°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

02.07.2020 / 16:25 BiH - Čelnici SABNOR-a BiH

Politički i pravni pritisak zbog šetnje protiv ustaškog terora

Politički i pravni pritisak zbog šetnje protiv ustaškog terora
Foto: Vijesti.ba

Savez antifašista i boraca NOR-a BiH (SABNOR BiH) oglasio se danas saopćenjem za javnost povodom zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv njegovih čelnika, navodeći "da su svjesni da se radi o političkom pritisku te da vjeruju da će nadležni pravosudni organi sagledati činjenice i postupiti ispravno".

- Danas su predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić i potpredsjednik Nijaz Skenderagić obaviješteni da je Druga policijska uprava, policijske stanice Centar, podnijela Općinskom sudu u Sarajevu zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv njih zbog organizacije komemorativne šetnje za žrtve ustaškog terora u Sarajevu u periodu 1941-1945. godina - navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, radi se o komemorativnoj šetnji održanoj 16. maja u Sarajevu (Marijin dvor) u vrijeme održavanja Mise za Bleiburg u sarajevskoj Katedrali.

Iz SABNOR-a BiH, istovremeno, podsjećaju kako se čelnici ove asocijacije terete za - narušavanje javnog reda i mira na javnom mjestu i nepostupanje prema naredbi državnog organa i za dolazak učesnika na protestnu šetnju, na kojoj se, kako se navodi, nisu pridržavali važećih naredbi Federalnog štaba CZ-a koje se tiču nošenja zaštitne opreme i fizičke distance, te što nisu spriječili učesnike komemorativne šetnje da odu na lokalitet ulice Maršala Tita.

U zahtjevu se predlaže da se Đulić i Skenderagić proglase odgovornim te da se im se izrekne zaštitna mjera u skladu sa zakonom.

- Svjesni da se radi o političkom pritisku, vjerujemo da će nadležni pravosudni organi sagledati činjenice i postupiti ispravno - navodi se u saopćenju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo