15°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

03.07.2020 / 10:03 Svijet - Plamena stihija

Najteži požari u brazilskoj regiji Amazona u 13 godina

Najteži požari u brazilskoj regiji Amazona u 13 godina
Foto: FENA - Vijesti.ba

Brazilski Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) registrovao je više od 2.200 šumskih požara tokom procjene satelitskih snimaka regije Amazona u maju.

Sudeći po Institutu, požari su zahvatili 20 posto veću površinu nego u istom periodu prošle godine, i predstavljaju najtežu plamenu stihiju od juna 2007.

Više od 2.000 kvadratnih kilometara tropskih šuma iskrčeno je u periodu između januara i maja.

S početkom sušne sezone u Amazonu, ekolozi i klimatski aktivisti obično oglašavaju uzbunu. Pretpostavlja se da vlasti ne prate tu situaciju dovoljno pažljivo kao svake godine zbog pandemije koronavirusa.

Kritičari također optužuju vladu predsjednika Jaira Bolsonara da podstiče na krčenje šuma.

Bolsonaro, desničarski populista, pristalica je ekonomske eksploatacije Amazona. On je bio žestoko kritikovan zbog razornih požara u regiji Amazona prošle godine.

Njega optužuju da je pristao na krčenje šuma kako bi se stvorile nove površine za poljoprivredu, lov na životinje i rudarstvo.

Njegov ministar za okoliš, Ricardo Salles, nagovijestio je u ovoj godini da će vlada iskoristiti usmjerenost pažnje javnosti na pandemiju koronavirusa kako bi ublažila ekološku regulativu za regiju Amazona, prenosi dpa.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo