27°C
Mostar 34°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 31°C
Bihać 31°C
Powered by Dark Sky

03.07.2020 / 11:21 Svijet - Peking

Kina imenovala novog čelnika Ureda za nacionalnu sigurnost u Hong Kongu

Kina imenovala novog čelnika Ureda za nacionalnu sigurnost u Hong Kongu
Foto: Vijesti.ba

Kina je imenovala zvaničnika koji je postao poznat tokom slamanja protesta u zemlji za direktora svog novog ureda za nacionalnu sigurnost u Hong Kongu, javila je u petak državna novinska agencija Xinhua.

Zheng Yanxiong (57), donedavno je obavljao dužnost generalnog sekretara komiteta Komunističke partije za pokrajinu Guangdong, ekonomski jaku regiju na granici s Hong Kongom.

Nova sigurnosna agencija uspostavljena je na osnovu zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je Kina uvela u ovoj sedmici u Hong Kongu kojim bi se sankcionirala krivična djela secesije, subverzije, terorizma i dosluha sa stranim silama kaznama i do doživotne robije, otvarajući put za više autoritarnu eru u najslobodnijem kineskom gradu.

Zheng je izazvao kontroverze na svojoj ranijoj poziciji partijskog čelnika grada Shanweija u Guangdongu zbog njegovog stava prema demonstrantima u selu Wukan.

Mještani su tražili odštetu za zemlju koju im je zaplijenila vlada i izabrali su komitet koji bi zastupao njihova prava. Oni su također izrazili svoje pritužbe stranim medijima.

Video snimci koji su „procurili“ s internog sastanka vlade u to vrijeme pokazuju Zhengove žestoke kritike mještana i njegovu izjavu da su strani mediji „truli“.

Zheng, koji nikada nije obavljao zvaničnu dužnost izvan Guangdonga, bio je zamjenik ministra nadležnog za propagandu u toj pokrajini između 2013 i 2018.

Li Jiangzhou i Sun imenovani su za Zhengove zamjenike, javila je Xinhua, prenosi Reuters.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo