12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

03.07.2020 / 12:56 BiH - Sarajevo

U Starom Gradu postavljene "pametne kante"

U Starom Gradu postavljene "pametne kante"
Foto: Vijesti.ba
U Općini Stari Grad postavljene su pametne kante namijenjene za bolje upravljanje otpadom i čistiji izgled turističkih lokacija.

 

Tim povodom danas je na trgu ispred Vijećnice portparol javnog komunalnog preduzeća "Rad" Mirza Ramić naveo da je firma "Services and Solutions" od UNDP-a dobila finansijska sredstva za realizaciju projekta "Energijom protiv otpada" u okviru kojeg su postavljene kante.

- Njihova specifičnost je u tome što koriste sve vidove solarne energije. Pored njene osnovne upotrebe za odlaganje sitnog optada, kao što su tetrapak i ambalaža, ima jedan dodatak za odlaganje opušaka kako ne bi završavali na javnim površinama - rekao je Ramić.

Za razliku od uobičajenih kanti, ove "pametne" imaju i indikator za praćenje popunjenosti od 30 do 90 posto, te radnici "Rada" nisu dužni da učestalije obilaze mjesta gdje se nalaze kante.

- Dakle, postoji mogućnost da se putem aplikacije na mobilnim uređajima dobije podatak kada je potrebno da se kanta isprazni. Također, unutar kante ima presa koja savija sav otpad prema unutrašnjosti što povećava njenu zapreminu i do osam puta više od standardnih - poručio je Ramić.

Specifičnosti kanti potvrdila je i portparolka firme "Services and Solutions" Aida Godinjak navodeći da kvalitetnijem upravljanju otpadom doprinosi prikupljanje drugih podataka.

- Pored trenutne popunjenosti "pametne kante" mogu "dojaviti" koliko će biti u budućnosti popunjene: najbolja je stvar što se vodi statistika, to jest kanta pamti svaki put kada se isprazni. Time se smanjuje nepotreban odlazak kamiona do kante i uštedu novca - kazala je Godinjak.    

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo