15°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

03.07.2020 / 13:05 Svijet - Njemačka kancelarka

Merkel izrazila strahovanje da će autonomija Hong Konga 'erodirati'

Merkel izrazila strahovanje da će autonomija Hong Konga 'erodirati'
Foto: Vijesti.ba

Njemačka strahuje da će autonomija Hong Kong "erodirati“, i Berlin će potegnuti pitanje poštovanja ljudskih prava s Kinom tokom svog predsjedanja EU koje je počelo u ovom mjesecu, izjavila je u petak kancelarka Angela Merkel.

- Na osnovu otvorenog dijaloga, mi također govorimo o vladavini prava i ljudskim pravima, kao i o budućnosti Hong Konga za koji smo zabrinuti da njegov bitan princip 'jedna zemlja, dva sistema' erodira - kazala je Merkel.


Ona se obratila gornjem domu parlamenta Bundesratu, navodeći u govoru prioritete njemačkog polugodišnjeg predsjedanja EU, tokom koga namjerava učiniti postizanje trgovinskog sporazuma s Kinom kao prioritet.

- U cilju ostvarenja uspješnih odnosa s Kinom i efikasnog zastupanja naših evropskih interesa, Evropa mora progovoriti odlučno jednim glasom - kazala je Merkel.         

- Samo zajednički 27 država članica EU ima dovoljnu težinu da ostvari ambiciozni sporazum s Kinom - dodala je.

EU se suočava s pritiskom grupa za ljudska prava i aktivista da ne postavi kao prioritet ekonomske interese nakon što je Kina objavila zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong u ovoj sedmici, za koji zapadne zemlje tvrde da prijeti slobodama koje uživa taj grad otako je vraćen s britanske kolonijalne uprave pod kinesku vladavinu u 1997.

Blok je nestrpljiv da ostvari napredak na investicijskom sporazumu EU i Kine nakon šest godina pregovora. Također želi pomake na poljima kao što su automobilska industrija, biotehnologija i mikro-elektronika i da Peking limitira subvencije za kompanije u državnom vlasništvu.

Predsjednik trgovačke komore EU u Kini izjavio je prošlog mjeseca kako sumnja da će sporazum biti postignut u ovoj godini, izražavajući strahovanje da se Kina kreće prema izolaciji, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo