7°C
Mostar 9°C
Tuzla °C
Banja Luka 5°C
Bihać 5°C

03.07.2020 / 13:12 BiH - Sjednica Komisije

Donesene odluke o proglašenju nacionalnih spomenika BiH

Donesene odluke o proglašenju nacionalnih spomenika BiH
Foto: FENA - Vijesti.ba

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine donijela je na jučerašnjoj sjednici odluke o proglašenju nacionalnim spomenicima Pokretnog dobra - Specijalne zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u Sarajevu i Graditeljske cjeline crkve Vaznesenja Hristovog u Dubočanima, grad Trebinje, saopćeno je iz te komisije.

Članovi Komisije usvojili su također izmjene i dopune odluka o proglašenju sljedećih dobara nacionalnim spomenicima BiH: Historijski spomenik - Zgrada Krajinaputeva u Bihaću; Graditeljska cjelina – Električna centrala na Hisetima (Marijin Dvoru) u Sarajevu; Graditeljska cjelina - grupa zgrada u Kotromanićevoj ulici (Kotromanićeva br. 36, br. 38 i zgrada na uglu Kotromanićeve i ul. Kalmija Baruha ) u Sarajevu; Historijski spomenik - Despića kuća u Sarajevu; Graditeljska stambena cjelina - Begovina u Stocu; Historijsko područje - Nekropola sa stećcima Radimlјa, Stolac.


Izmjene i dopune odluka odnose se na kategorizaciju i redefinisanje mjera zaštite u skladu s trenutnim stanjem lokaliteta.

Ovoj sjednici Komisije prisustvovali su i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo