14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

03.07.2020 / 15:04 KORONAVIRUS - Covid-19

U džamijama u BiH i dijaspori prikupljana pomoć za Sandžak

U džamijama u BiH i dijaspori prikupljana pomoć za Sandžak
Foto: AA
Odlukom Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas su u svim džamijama širom BiH i dijaspore, nakon džuma-namaza, organizovane sergije, ...

... odnosno prikupljanje novčanih sredstava za pomoć Sandžaku, gdje je posljednjih dana značajno pogoršana situacija zbog epidemije koronavirusa.

Rijasetovom apelu za pomoć Sandžaku pogođenom koronavirusom, odazvali su se i brojni vjernici koji su džumu-namaz, redovnu sedmičnu zajedničku molitvu petkom, obavili u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

U svim džamijama u domovini, domovinskim zemljama i bošnjačkoj dijaspori i hutba je danas posvećena ponovnom pogoršanju epidemiološke situacije u domovini i svijetu.

U sadržaju hutbe, čiji je autor Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l-uleme za medije, konstatovano je da "pogoršanje situacije u domovini, našem Sandžaku i svijetu opominje da se ipak moramo ozbiljnije pridržavati mjera samozaštite na kojima insistiraju nadležni, ali i normi oko kojih smo se u Zajednici dogovorili."

"Vjernici, koji na zdravlje i život gledaju kao na blagodat Božiju ali i emanet koji im je od Stvoritelja podaren, moraju biti primjer drugima u revnosnom pridržavanju propisa. Ne smijemo ni pomišljati da se u javnosti stvara dojam da naš odnos nije takav ili da je suprotan od odgovornog. Sloboda i odgovornost su temelj vjerničkog poimanja čovjeka i njegove uloge na ovome svijetu", navodi se, između ostalog, u sadržaju hutbe koja je distribuirana hatibima Islamske zajednice.

Dalje se podsjeća na preporuke stručnjaka o držanju fizičke distance, korištenju zaštitnih maski, održavanju lične higijene te izbjegavanju masovnijih okupljanja.

"Tako ćemo, voljom Božijom, zaštititi sebe ali i živote naših najmilijih. To nije nešto na što se ne možemo obavezati ako smo odgovorni pojedinci i zajednica", navodi se u hutbi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo