4°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

03.07.2020 / 15:16 KORONAVIRUS - Covid-19

Preminulo još pet osoba u Novom Pazaru

Preminulo još pet osoba u Novom Pazaru
Foto: Nova.rs
Koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek izjavio je da je u prethodna 24 sata u tom gradu preminulo još pet osoba, a da se na liječenju u toj zdravstvenoj ustanovi nalazi 205 kovid pozitivnih pacijenata.

On je na konferenciji za novinare rekao da su tri preminule osobe iz Novog Pazara, a dvije iz Tutina, kao i da ne zna da li među preminulim u tercijarnim zdravstvenim ustanovama ima žitelja ta dva grada.

"U protekla 24 sata na bolničko liječenje smješten je 31 pacijent, upola manje nego juče, pa sada imamo 205 kovid pacijenata. Na respiratoru je jedna osoba. U tercijarne ustanove transportovali smo pet osoba", kazao je Đerlek.

Najavio je da će u Novi Pazar tokom dana stići još 10 respiratora tako da će Opšta bolnica sada raspolagati sa 28 tih aparata, kao i da će pored Internističkog bloka biti formirana vojna bolnica.

"Od danas postajemo regionalna kovid bolnica i primaćemo i pacijente iz Sjenice, jer je u Užicu teško stanje. To je težak zadatak, nemamo dovoljno kadrova, zdravstveni radnici su preumorni, ali me je obradovala informacija da će biti formirana vojna bolnica sa 150 kreveta, 15 vojnih ljekara, infektologa i pulmuloga i 25 tehničara, sa njihovom opremom", naveo je Đerlek.

Dodao je da je situacija pod kontrolom, da Opšta bolnica ima dovoljno opreme, ali da su donacije dobro došle.

"Imali smo problem na Infektivnom odeljenju, gdje je radila samo jedna doktorka, pa su se stvarale gužve, ljudi su čekali po nekoliko sati. Postavićemo dva šatora u kojima će biti ambulante sa po tri ljekara. Oni će brzo vršiti trijažu pa će građane koji zahtjevaju bolničko lječenje upućivati na odjeljenja, a one sa lakšim simptomima kući", rekao je Đerlek.

Kazao je i da je Opšta bolnica angažovala devet nezaposlenih ljekara i 17 sestara kako bi nadoknadili nedostatak zdravstvenih radnika koji su na bolovanju.

Ulaz u crvenu zonu Opšte bolnice u Novom Pazaru od danas će biti zabranjen, a biće otvoren call centar (020/314-722) za informacije o stanju oboljelih.


(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo