24°C
Mostar 31°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 26°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

03.07.2020 / 15:27 KORONAVIRUS - Poduzeli mjere

Medicinski fakultet u Sarajevu: Zaražen student

Medicinski fakultet u Sarajevu: Zaražen student
Foto: Arhiv
Jedan student Medicinskog fakulteta je na jučerašnjem testu imao pozitivan nalaz na SARS-CoV-2.

On je to odmah javio Fakultetu, i obavijestio nas da od ponedjeljka, 29. juna, nije imao kontakt sa drugim osobama, i da je prije toga u potpunosti, tokom boravka na Fakultetu, poštovao sve protivepidemijske mjere koje su za uposlenike i studente uvedene još u martu.

Odmah je provedeno preliminarno epidemiološko istraživanje, i utvrđeno je da niko iz bližeg okruženja ovog studenta nije pozitivan na SARS CoV-2. Naš student se osjeća dobro, nema nikakvih simptoma, i provest će narednih 15 dana u samoizolaciji, jer mu bolničko liječenje za sada nije potrebno.

O svemu ovome su izvještene odgovarajuće zdravstvene ustanove i krizni štab KS i poduzeti su koraci za dalje epidemiološko izviđanje.

Nažalost, bilo je samo pitanje vremena kad će se pojaviti prvi slučaj SARS-CoV-2 među uposlenicima i studentima Medicinskog fakulteta, obzirom na nagli rast broja oboljelih u zemlji i kantonu, i na znatno pogoršanu epidemiološku situaciju. Medicinski fakultet se do sada uspješno borio protiv epidemije, stvorivši sigurno okruženje za uposlenike i studente. Učionice, zajednički prostori i površine i kabineti se dezinficiraju svaki dan, strogo se vodi računa o dozvoljenom broju ulazaka u zatvorene prostore koji omogućuje propisano distanciranje, maske su obavezne u svim prostorima Fakulteta i njegove bliže okoline u svako doba i u svim prilikama, održano je više predavanja o virusu SARS-CoV-2, njegovim osobinama, načinu prenošenja i mjerama prevencije, da ne pominjemo da je Fakultet tek nedavno ublažio mjere vanrednog funkcionisanja, tokom kojih su nastava i ispiti održavani isključivo on-line, a ulazak u zgrade je bio vrlo ograničen i strogo nadziran.

Naravno, čim smo saznali za ovaj slučaj, poduzeli smo i dodatne preventivne mjere. Toj studijskoj godini je privremeno obustavljena nastava i planirani ispiti, dok nadležne službe ne preduzmu sve potrebne aktivnosti utvrđene pravilnicima i vodičima.

Medicinski fakultet će nastaviti provoditi protivepidemijske mjere na najvišem nivou.

Međutim, kao što nam je svima poznato, ni najrigoroznije mjere, osim potpunog zatvaranja Fakulteta, što nije moguće, ne mogu garantovati sigurnost, jer se i studenti i uposlenici kreću i u drugim sredinama, a veliki broj nosilaca virusa nije ni svjestan da bi mogao prenositi bolest zbog odsustva simptoma, saopćili su iz Medicinskog fakulteta.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo