6°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

03.07.2020 / 16:47 Obrazovanje - Sarajevo

Potpisani sporazumi o saradnji, podrška studentima UNSA

Potpisani sporazumi o saradnji, podrška studentima UNSA
Foto: UNSA
Potpisivanje sporazuma o saradnji između Univerziteta u Sarajevu i četiri nevladine organizacije, KJU Porodično savjetovalište KS i Homework HUB-a upriličeno je danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Sporazume su potpisali rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj, izvršna direktorica Udruženja „Duga“ Sarajevo Anka Izetbegović, direktor Homeworka d. o. o. Sarajevo Mirza Rastoder, direktorica KJU „Porodično savjetovalište“ Senada Bosno, predstavnica Fondacije „Krila nade“ Sarajevo Melisa Koradžija, predsjednica Udruženja „Samostalan korak“ Almira Hasić i predsjednica Udruženja „Život sa Down sindromom Federacije BiH“ Sevdija Kujović.

Tokom današnjeg sastanka istaknuto je da će Univerzitet u Sarajevu putem Ureda za podršku studentima supotpisnike sporazuma uključiti u svoje projekte i projektne aktivnosti, te ih smatrati partnerom u realizaciji zajedničkih ciljeva i implementaciji budućih projekata.

Potpisanim sporazumima, između ostalog, svim studentima, s posebnim fokusom na studente s invaliditetom, bit će omogućena podrška u ličnom i profesionalnom razvoju kroz lično usmjereno planiranje i individualne coaching sesije, podrška u vršnjačkoj grupi, kao i mogućnosti za volontiranje i podršku u studiranju.

Također, studentima će biti omogućena psihosocijalna podrška u vidu individualnog rada sa stručnim osobama, kao i podrška u učenju kroz vježbanje tehnika učenja i pružanja instruktivne nastave iz predmeta matematika, fizika i engleski jezik.

Studentima će biti omogućeno i prisustvo radionicama i aktivnostima, te grupna i individualna stručna podrška studentima s invaliditetom, a nastavit će se raditi na aktivnostima adaptacije literature za studente s oštećenjem vida.

Potpisivanje sporazuma će osigurati i primjenu UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, te usaglašavanje zakonskih akata sa Konvencijom.

Potpisivanju sporazuma prisustvovala je i rukovoditeljica Ureda za podršku studentima Lejla Kafedžić, te članice stručnog tima Ureda prof. dr. Snježana Šušnjara i doc. dr. Lejla Osmić, kao i stručne saradnice Amina Dumanjić i Amina Ribić - saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću UNSA.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo