21°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

04.07.2020 / 13:35 BiH - Pokrenuta kampanja

SREBRENICA 25 Zajedno protiv virusa poricanja

SREBRENICA 25 Zajedno protiv virusa poricanja
Foto: Udruženje žrtava i svjedoka genocida / Vijesti.ba
SENSE Centar za tranzicijsku pravdu je u saradnji sa Udruženjem žrtava i svjedoka genocida, a u povodu 25-te godišnjice srebreničkog genocida okupio koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova i ...

... pokrenuo kampanju pod nazivom SREBRENICA 25: ZAJEDNO PROTIV VIRUSA PORICANJA  #VirusPoricanja #DenialVirus.

Kampanja započinje u sljedećoj sedmici, i to od utorka 7. jula 2020. u 17 sati otvaranjem multimedijalne izložbe u prostorijama SENSE Centra u Puli, uz live streaming, i traje do 11. jula, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica.

Izložba kojom kampanja započinje  zasniva se na internetskom narativu Srebrenica:  Genocid u osam činova. Kampanja će se odvijati istovremeno i na internetu - društvenim mrežama i portalima - i u izložbenim prostorima prema programu kojeg šaljemo u prilogu, a svi navedeni video materijali bit će on line prikazani na društvenim mrežama organizacija uključenih u kampanju.

Svi materijali koji će biti prikazani tokom kampanje dio su bogate SENSE arhive koja sadrži oko 2000 izvještaja sa “srebreničkih suđenja” pred MKSJ-om, kao i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuju kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici.

Ovo je do sada najveća regionalna kampanja organizacija civilnog društva s ciljem prevencije  negiranja ratnih zločina počinjenih tokom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije a odvijat će se pod hashtagom #VirusPoricanja #DenialVirus.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo