4°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

04.07.2020 / 20:00 Politika - Brojne reakcije

Agresivni napad Rusije na NATO put Bosne i Hercegovine

Agresivni napad Rusije na NATO put Bosne i Hercegovine
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Nedavni izvještaj vojnog komiteta američkog Senata u kojem stoji da Rusije podriva suverenitet BiH, danas je dobio i svoju potvrdu u vidu obraćanja ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova.

Ambasador Ivancov je poručio da BiH kao suverena država ima pravo da se /ne/približi nekome, te da u društvu BiH ne postoji konsenzus o integraciji u NATO.

- Pokušaji da se "progura" integracija BiH u NATO, koji podrivaju temelje funkcionisanja BiH kao države tri ravnopravna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima, dovode u pitanje bezbjednost i stabilnost, zaprijetio je Ivancov.

Ubrzo su stigle reakcije članova Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je da integracija BiH u NATO garantira sigurnost i stabilnost naše zemlje, a izjavama poput ove koju je dao ruski ambasador nastoji se da se ta stabilnost i sigurnost podrivaju - istaknuo je Džaferović.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina već ranije donijela zakone, odluke i strategije koje trasiraju put zemlje u NATO.

- Niko izvan Bosne i Hercegovine nema pravo da se miješa u naša unutrašnja pitanja, osporava donesene zakone i odluke ili da nam određuje vanjsko-političke ciljeve, pa ni ambasador Rusije. Bosna i Hercegovina će nastaviti svoj put prema NATO-u u skladu sa Zakonom o odbrani, Strategijom vanjske politike i nizom drugih odluka, bez obzira kakav bio stav Rusije - kazao je Džaferović.

Željko Komšić je poručio da ovakav agresivan pristup Ruske Federacije, i atak na ono što je država Bosna i Hercegovina kroz svoje zakone i odluke definirala, upravo daje Senatu SAD-a za pravo kada se tvrdi da Rusija ugrožava suverenitet Bosne i Hercegovine.

- S tim u vezi, smatram da moramo biti naročito oprezni kada je riječ o destruktivnoj ulozi Rusije na ovim prostorima, jer poruke koje šalje ambasador Rusije nisu nimalo bezazlene.

Komšić dodaje da ono što je možda i dobro jeste to što danas mnogi u BiH to uviđaju, a ranije su osuđivali svakog ko bi pokušao skrenuti pažnju na to.

- Njega, ne bi trebalo da se tiču NATO integracije Bosne i Hercegovine, niti ima šta da komentira odluke koje su donijela naša najviša zakonodavna tijela.

Reagirao je i lider SDA Bakir Izetbegović kazavši da „imamo guranje Rusije u unutarnje stvari BiH“.

- Odluke BiH o NATO-u su donesene poodavno. Šta ima Rusija veze s tim? Dakle to su odluke za koje su digli ruku i ljudi koji sada sjede u Predsjedništvu, poput Dodika, SNSD-ovaca itd. U ovoj zemlji će biti vladavine zakona, neće u njoj vladati Rusija niti bilo ko. Mi smo donijeli naše strateške odluke, strategije, zakone i mi ćemo se po njima kretati ka EU i NATO-u, sviđalo se to ili ne sviđali ruskom ambasadoru – poručio je Izetbegović

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da odluke o članstvu BiH u NATO nema, niti će je biti, te da o tome "odlučujemo mi u Republici Srpskoj".

- Odluke o članstvu u NATO nema i nema puta BiH u taj savez, niti će ga biti i za to im nije kriv Ivancov ni Ruska Federacija. Ruska Federacija ima prijateljsku politiku prema BiH, zasnovanu na međunarodnom pravu, ne krijući da ima dobre odnose sa Republikom Srpskom - naglasio je Dodik.

On je istakao da Komšić i Izetbegović ne vode principijelnu politiku, niti brane interese BiH, jer to što govore nije interes Republike Srpske.

Replicirao mu je Komšić.

- Nismo imali ni odluku o MAP-u, prije deset godina pa smo je donijeli, nismo imali ni odluku o Pregledu odbrane, pa smo je donijeli, nismo imali ni odluku o knjiženju vojne imovine pa smo je donijeli, nismo imali ni odluku o ANP/ Programu reformi pa smo je donijeli. Donijeti ćemo i odluku o članstvu u NATO-u. Dodik će ponovo u tome učestvovati. Neka intimno bude protiv NATO-a koliko hoće, samo neka kao i do sada potpisuje odluke, poručio je Komšić.

Podsjetimo, američki ambassador u BiH Eric Nelson prije dva dana je poručio kako su “SAD uz građane BiH na putu ka EU i NATO savezu”.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo