-1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

04.07.2020 / 22:40 BiH - Centar za mir iz Mostara

Stari most u bojama zastave SAD povodom Dana nezavisnosti

Iz Mostara je večeras sa Starog mosta, svjetskog Spomenika mira, upućena jedinstvena čestitka građanima prijateljskih Sjedinjenih Američkih Država povodom 4. jula Dana nezavisnosti SAD.

U organizaciji “Centra za mir i multietničku saradnju” je ovim povodom i povodom 25. godišnjice mira i partnerstva SAD i BiH, Stari most večeras bio osvijetljen bojama zastave SAD-a.

- Danas kada smo ujedinjeni u teškoj borbi protiv koronavirusa, važno je podsjetiti da su Sjedinjene Američke Države bile uz građane Mostara i Bosne i Hercegovine u najtežim trenucima, te su imale ključnu ulogu u zaustavljanju agresije na BiH, a nakon toga i uspostavi trajnog mira. U tim naporima Mostar je imao posebno mjesto, kao grad koji je bio sastavni dio svih mirovnih sporazuma od Washingtonskog do Daytonskog. SAD su se oduvijek zalagale za Mostar kao jedinstveni grad svih njegovih građana, a ratom pokidane veze zajedno sa Mostarcima gradile su i davanjem ogromnog doprinosa globalnom partnerstvu za gradnju Starog mosta kao svjetskog spomenika mira. Ovaj grad to nikada neće zaboraviti, navodi se u saopćenju “Centra za mir” kojeg potpisuje direktor Safet Oručević.

Projekt obnove Starog mosta ujedinio je donatore iz cijelog svijeta, te je kao spomenik mira građen u partnerstvu sa UNESCO-om i Svjetskom bankom.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo