5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

05.07.2020 / 16:51 BiH - Donijeti hitne mjere

HBŽ: Srpski ministri traže vanrednu sjednicu zbog otpada iz Italije

HBŽ: Srpski ministri traže vanrednu sjednicu zbog otpada iz Italije
Foto: Arhiv / Vijesti.ba

Zahtjev su uputili ministri Vasilija Broćeta, Miloš Bauk i Jovo Paripović, a aktuelna problematika sa otpadom bi bila jedina tačka dnevnog reda sa prijedlogom donošenja hitnih zaključaka i mjera.

Vlasnik preduzeće “Krom reciklaža” Rodoljub Dinić rekao je Srni da nije riječ o opasnom materijalu, već da je on uvezen legalno i sa dozvolom, prenosi BHRT.

 “Problem je jedino što je privremeno istovaren u novozakupljene hale, jer smo spriječeni sporom i ne našom krivicom, da ga skladištimo u novoiznajmljenim halama”, naveo je Dinić.

Zbog otpada koji se dovezen u dvoje povratničke opštine, nekoliko dana protestuju Drvarčani, što će i danas učiniti. Oni traže da otpad bude uklonjen do sutra.

Ministarstvo građevinarstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite životne sredine Livanjskog kantona ogradilo se saopštenjem od svih medijskih i drugih navoda i komentara, te poručilo je da će u vezi sa ovim problemom biti u daljem kontaktu s nadležnim inspekcijskim službama i preduzeti mjere iz svoje nadležnosti.

Iz ministarstva su naveli da o ovom slučaju nisu zvanično kontaktirani već su o tome saznali iz medija.

Pojasnili su da je ministarstvo izdalo dozvolu privrednom društvu “Krom reciklaža” na osnovu dostavljene dokumentacije za obavljanje poslova sakupljanja, skladištenja i reciklaže neopasnog otpada, a rješenje je, osim podnosiocu zahtjeva, dostavljeno i županijskoj Upravi za inspekcijske poslove.

Kada je riječ o javnoj raspravi, iz ministarstva su napomenuli ona nije predviđena odredbama Zakona koji je leks specijalis u odnosu na Zakon o zaštitu okoline i druge propise, pa shodno tome nije ni provedena.

Oko 300 tona tekstilnog otpada iz Italije istovareno je u krugu nekadašnje firme “Grmeč”.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo