5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

05.07.2020 / 18:57 KORONAVIRUS - "Hidžab je jedno od ljudskih prava"

Hiljade demonstranata u Briselu se protive zabrani nošenja hidžaba

Hiljade demonstranata u Briselu se protive zabrani nošenja hidžaba
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Hiljade demonstranata protestiraju danas u centru Brisela zbog pozitivnog mišljenja Ustavnog suda Belgije o zabrani nošenja hidžaba u srednjim školama.

Na poziv brojnih nevladinih organizacija na proteste na briselskom trgu Mont des Arts stiglo je gotovo 4.000 demonstranata.

- 'Hidžab je jedno od ljudskih prava', 'Sklonite ruke s naših hidžaba','Gdje su naše slobode?, 'Ne dirajte mi obrazovanje', 'Moj hidžab, moje pravo' i 'Dosta',  neke su od poruka s demonstrantskih transparenata., javlja Anadolu Agency (AA).

Nekolicina demonstranata na skup je došla u maturantskim kapama.

Demonstranti su u centru Brisela pročitali i proglas u kojem se navodi da su muslimanke u Belgiji žrtve diskriminacije na vjerskoj osnovi.

Proglasom se traži da se vodi računa o pravima muslimanke kada se kreiraju zakoni u Belgiji te se poziva na više respekta prema muslimanima uopće.

Ustavni sud Belgije je prošlog mjeseca saopćio pozitivno mišljenje u slučaju zabrane nošenja hidžaba i svih vjerskih simbola u najvećoj briselskoj srednjoj školi “Francusco Ferrer“. Sud smatra da školsko rukovodstvo ima pravo na uvođenje takve zabrane.

Sudski proces protiv odluke rukovodstva škole ranije je pokrenula grupa učenica te škole koje su muslimanke, a Općinski sud u Briselu je, prije donošenja konačne presude, zatražio stav Ustavnog suda.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo