23°C
Mostar 28°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 27°C
Powered by Dark Sky

06.07.2020 / 09:49 BiH - Uz godišnjicu genocida

U Srebrenici kampanja 'Zajedno protiv virusa poricanja'

U Srebrenici kampanja 'Zajedno protiv virusa poricanja'
Potočari / Vijesti.ba
Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine će 7. jula biti otvorena izložba Srebrenica: „Genocid u osam činova“,kojom će početi kampanja Srebrenica 25: „Zajedno protiv virusa poricanja“.

Kampanja započinje otvaranjem multimedijalne izložbe paralelno u Sarajevu, Puli i Tuzli, i traje do 11. jula, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica. Izložba se zasniva na internetskom narativu Srebrenica: "Genocid u osam činova", saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

SENSE Centar za tranzicijsku pravdu je u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine okupio koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Kosova, što predstavlja do sada najveću regionalnu kampanju organizacija civilnog društva sa ciljem prevencije negiranja ratnih zločina počinjenih tokom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije.

Materijali koji će biti prikazani na izložbi i tokom kampanje dio su SENSE arhive koja sadrži oko 2.000 izvještaja sa “srebreničkih suđenja” pred MKSJ-om, kao i 550 video priloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuje kako je MKSJ istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici.

Kampanja će se istovremeno odvijati i na internetu - društvenim mrežama i portalima, a svi navedeni video materijali biće online prikazani na društvenim mrežama Historijskog muzeja BiH i ostalih organizacija uključenih u kampanju.

Izložba će u Historijskom muzeju BiH biti otvorena do kraja augusta, saopćeno je.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo