10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

06.07.2020 / 11:39 BiH - Sud BIH

Vesni Čolović uvjetna kazna, Aqui-Life Sokolac novčana kazna za utaju poreza

Vesni Čolović uvjetna kazna, Aqui-Life Sokolac novčana kazna za utaju poreza
Sud BIH / Vijesti.ba
Sud Bosne i Hercegovine na temelju Sporazuma o priznanju krivnje izrekao presudu, kojom su optuženi Vesna Čolović i pravna osoba „Aqua Life“ d.o.o. Sokolac oglašeni krivim za krivično djelo - porezne utaje ili prevare.

Sud je okrivljenoj Vesni Čolović izrekao uvjetnu osudu kojom joj je utvrđena kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

Istovremeno je određeno da se izrečena kazna neće izvršiti ako optužena u roku od tri godine, od dana pravosnažnosti presude, ne počini novo krivično djelo.

Okrivljenoj pravnoj osobi Aqua-Life d.o.o. Sokolac Sud je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 7.000,00 KM.

Na osnovu člana 110. KZ BiH optužena Vesna Čolović i optužena pravna osoba Aqua Life d.o.o.  Sokolac obavezani su da vrate imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom koja je srazmjerna visini utajenog poreza u iznosu od 37.399,00 KM.

Spomenuti iznos okrivljeni su dužni platiti na račun Budžeta BiH u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude pod prijetnjom prinudne naplate.

Okrivljena Čolović kriva je što je kao osoba ovlaštena za zastupanje u unutrašnjem i vanjskotrgovinskom prometu i direktor bez ograničenja u pravnoj osobi Aqua-Life d.o.o. Sokolac, u poreznom periodu 2017. godine, pružajući lažne podatke o ostvarenom oporezivom prometu u poreznim prijavama, izbjegla plaćanje PDV-a u ukupnom iznosu od 37.399,00 KM te je za navedeni iznos oštećen budžet BiH.

Okrivljena pravna osoba Aqua Life d.o.o. Sokolac odgovorna je što je raspolagala protivpravno ostvarenom imovinskom koristi u iznosu od 37.399,00 KM koju je u njeno ime, za račun i u korist ostvarila Vesna Čolović u svojstvu direktora – odgovorne osobe, saopćeno je iz Suda BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo