6°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

06.07.2020 / 17:28 Politika - Ministrica vanjskih poslova BiH

Turković od Ivancova tražila da objasni izjavu o putu BiH u NATO

Turković od Ivancova tražila da objasni izjavu o putu BiH u NATO
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, pozvala je ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova u prostorije MVP-a nakon što je njegova izjava o putu BiH ka NATO-u uzburkala političku scenu u našoj zemlji.

Ministrica Turković je zatražila pojašnjenje ambasador Ivancova vezano za izjavu koju je dao u medijima, a na okolnosti puta BiH u NATO. Ambasador Ivancov je izjavio da Ruska Federacija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine, te ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda.

Ivancov je ponovio stav da Bosna i Hercegovina, kao suverena i međunarodno priznata država, ima pravo da sama odluči kome će se pridružiti i da je ta odluka isključivo u nadležnosti Bosne i Hercegovine i njenih naroda i građana.

- Naglasio je stav Ruske Federacije da želi da na Balkanu ima stabilizirajuću ulogu, ali i da vjeruje da NATO vojni blok ne doprinosi miru i stabilnosti na Balkanu - saopćeno je iz MVP-a.

Ministrica Turković je istakla da su i do sada politički lideri BiH sve odluke koje se tiču vanjske politike donosili konsenzusom, mada to uvijek nije bilo lako. Istakla je da je i Program reformi, koji je poslan u NATO, usaglašen na isti način.

Izrazila je uvjerenje da je Ruska Federacija prijatelj Bosne i Hercegovine, te istakla da očekuje da će svi prijatelji u budućnosti poštovati odluke koje donesu narodi i građani BiH. 
Proteklog vikenda Ivancov je kazao da je Rusija protiv širenja NATO-a jer je prema njegovim riječima "agresivni vojno-politički blok, i koji stvara podjele u Evropi i podriva opšteevropsku stabilnost i bezbjednost"




(Vijesti.ba )

Izdvajamo