4°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

06.07.2020 / 20:00 Politika - HDZ i SNSD

Politički udar na CIK-a kroz neusvajanje budžeta i pritisak na sud

Politički udar na CIK-a kroz neusvajanje budžeta i pritisak na sud
Foto: Vijesti.ba

Centralna izborna komisija BiH prije par dana je upoznala javnost sa do sada donesenim presudama i rješenjima Suda BiH u predmetima sudskog preispitivanja odluka Predstavničkog doma PSBIH o stupanju na funkciju ili prestanku funkcije člana CIK-a, te statusa člana CIK-a BiH po isteku perioda na koji je imenovan.

Dokument "Sudska praksa - Imenovanje i status članova CIK BiH" dostupan je na web stranici CIK-a BiH na ovom LINKU.

Ne bez razloga. Naime, svjedočimo pokušaju pokoravanja Centralne izborne komisije BiH dijelovima režima kojega su svojim kadrovima premrežili HDZ i SNSD. Glavni instrument za ostvarenje toga cilja jeste uskraćivanje novca kroz državni budžet za održavanje Lokalnih izbora ove godine, kako bi se CIKBiH u sadašnjem sastavu pokazao kao nesposoban za organizaciju tih izbora i nekokompetentan u vršenju nadležnosti propisanih zaknima koje provodi CIKBiH. Pri tome, ne smije se zaboraviti da to nije stranački, nego narodni novac.

Svjesni da više nemaju većinu kadrova u toj  važnoj državnoj instituciji i da su izgubili monopol u odlučivanju i usmjeravanju odluka CIK-a u njihovim uskostranačkim interesima Čović i Dodik pokušavaju na razne načine srušiti sadašnji sastav CIK-a. Jedan od pokušaja se ogleda i kroz snažni pritisak na odlučivanje u Sudu BiH.

Zato je od krucijalne važnosti ”spasiti“ nezavisnost i nepristrasnost CIKBiH, jedine preostale institucije od četiri ključne, koja se nije stavila u službu HDZ i SNSD i koja se još uvijek snažno odupire pokušaju pokoravanja.

Kakav CIK je odgovarao Čoviću i Dodiku? Onaj CIK koji je donosio sramne odluke poput one da razvlači održavanje ponovljenih izbora u Stocu u trci za načelnika sve dok nisu iz te trke eliminirali bošnjačkog kandidata Salmira Kaplana, prije pravosnažne odluke suda o tom slučaju. Tako su utrli put kandidatu HDZ Stjepanu Boškoviću da se bez ozbiljnog protukandidata ponovo „ušeta“ u kabinet načelnika općine Stolac. Prezumpcija nevinosti tadašnjem sazivu CIK-a je bila nepoznat pojam, jer, podsjetimo, da se krivična odgovornost bilo koga utvrđuje na sudu, a politička pred biračima.

Ili, na primjer, odluka tadašnjeg saziva CIK-a da utvrdi prestanak mandata vijećnicima Grada Mostara, a da istovremeno HDZ-ovom Ljubi Bešliću taj mandat produži na „nedoređeno radno vrijeme“ iako je i on izabran prvo za vijećnika Gradskog vijeća, pa tek potom za gradonačelnika.

Ili, na primjer, da se presuđeni ratni zločinac đeneral Vojske Republike Srpske Novak Đukić, pravosnažnop presuđen za ratni zločin na tuzlanskoj Kapiji upiše u Centralni birački spisak Bosne i Hercegovine s pravom da glasa u BiH i kandidira se za bilo koju funkciju u BiH!

Treba li navoditi još navoditi javno prezentiranih primjera kao kada je tadašnji predsjednik CIKBiH Branko Petrić zajedno sa još dva člana toga bestijalnog saziva CIK-a (Irena Hadžiabdić i Novak Božičković) glasao za ustupanje Centralnog biračkog spiska komisiji za provođenje neustavnog i nezakonitog referenduma u Republici Srpskoj.

Ili, na primjer, donošenje odluke da se odbije prihvatanje koverata iz inostranstva za glasanje putem pošte birača iz Srebrenice. I tako dalje, i tome slično. Na desetine je primjera odluka koje su donešene udruženim glasanjem isturenih kadrova HDZ i SNSD koji su se nalazili na privremenom radu u CIK-u BiH.

Takav saziv CIK-a je odgovarao Čoviću i Dodiku. Sadašnji ne. U pokušaju urušavanja ovog saziva CIK-a oni su sebi uzeli za pravo da daju ocjenu i „certifikat“ o (etničkoj) legitimnosti, a potom i legalnost izbora novih članova. I to daleko prije očekujuće odluke nadležnog suda. Zato na sve načine nastoje zbuniti sudije Apelacionog odjeljenja Suda BiH kako bi izdejstvovali poništenje odluke Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH od 11. marta ove godine, o izboru novih članova CIKBiH. Ali, ne samo zbuniti, nego i pokrenuti određene disciplinske postupke protiv ”nepšoslušnih“ sudija i tužilaca, pa ako treba i protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, kako bi se donijela spomenuta odluka.

Međunarodna zajednica je, na sreću, je prepoznala važnost očuvanja nezavisnosti CIK-a po demokratski poredak i vladavinu prava i dala podršku proceduri izbora ovog saziva CIKBiH, dok konačnu riječ ne da nadležni sud.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo