8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

07.07.2020 / 09:19 Svijet - Pariz

Macron imenovao novu Vladu Francuske, premijer Jean Castex

Macron imenovao novu Vladu Francuske, premijer Jean Castex
Foto: FENA - Vijesti.ba

Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je novu Vladu Francuske na čelu s premijerom Jeanom Castexom, a novi kabinet će danas održati prvi sastanak pod predsjedavanjem Macrona.

Generalni sekretar palate Elysee Alexis Koler predstavio je u ponedjeljak novoimenovanu Vladu Francuske koju je formirao premijer Jean Castex, tri dana nakon što je ostavku podnio sada već bivši premijer Edouard Philippe.

Kako je naveo Kohler, u novom kabinetu Vlade Francuske nalazi se ukupno 31 osoba, 17 žena i 14 muškaraca.

Novoj vladi pridružila su se i nova imena. Barbara Pompili, koja je 2016. godine bila predsjednica parlamentarne grupe Stranke zelenih (EELV), a potom i državni ministar za pitanja biološke raznolikosti tokom mandata predsjednika Francoisa Hollandea, imenovana je za ministricu okoliša.

Eric Dupont-Moretti, poznati francuski advokat iz oblasti kaznenog prava, imenovan je za ministra pravde. Morettijevo imenovanje na mjesto ministra izazvalo je veliko iznenađenje u Francuskoj, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministricom kulture imenovana je Roselyne Bachelot, koja je tu dužnost obnašala ranije u dva navrata, tokom mandata Jacquesa Chiraca i Nicolasa Sarkozyja.

Elisabeth Moreno, koja je rođena 1970. godine na otoku Santiago, te 1977. doselila u Francusku, obavljat će dužnost ministrice zadužene za ravnopravnost spolova.

Bivša ministrica okoliša Elisabeth Borne preuzela je ministarstvo rada, bivši ministar finansija Gerard Darmanin preuzeo je unutrašnje poslove, a bivši ministar prostornog uređenja će raditi kao ministar poljoprivrede i hrane.

Macron će tako od preuzimanja predsjedničkog mandata raditi s drugom vladom. Philippe, koji je unaprijeđen u premijera nakon što je Macron izabran za predsjednika, 3. jula je predao svoju odluku o ostavci koja je i prihvaćena.

Philippeova ostavka je rezultat višegodišnjeg nesporazuma s Macronom oko rješenja socijalne i ekonomske krize u zemlji.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo