10°C
Mostar 13°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

07.07.2020 / 15:33 Politika - Lider SDA

Izetbegović: Dogovor o budžetu i Mostaru, UIO nije riješen

Izetbegović: Dogovor o budžetu i Mostaru, UIO nije riješen
Bakir Izetbegović / Vijesti.ba
Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je nakon današnjeg sastanka u Istočnom Sarajevu sa liderima HDZ-a i SNSD-a da je postignut dogovor oko Mostara, državnog budžeta i imenovanja na državnom nivou, osim za UIO.

- Gospodin Cikotić će biti predložen u četvrtak od strane Zorana Tegeltije. Kreće se sa imenovanjima, SIPA, RAK... Ići će se kako je i do sada bilo, po nacionalnim komponentama. Nastavit će se kako je i do sada bilo, rekao je Izetbegović.

On je potvrdio da postoje problemi s hrvatskom stranom koja je iziritirana imenovanjima u CIK-u, a da je srpska strana je to prevazišla.

- Mi ćemo pokušati s hrvatskom stranom da Upravu za indirektno oporezivanje BiH ipak dobiju Bošnjaci. To nismo uspjeli riješiti danas, rekao je Izetbegović.

Što se tiče budžeta, ima ideja da se ide u skraćeni postupak jer HDZ ne bi sutra na Domu naroda prihvatio hitni postupak tako da bi imali oboren budžet i izgubli bi sljedećih mjesec-dva dana. Tako da se završi ove sedmice oba čitanja na Predstavničkom domu, a na Domu narodu budžet bi trebao bio usvojen 21. Jula, rekao je Izetbegović.

On je kazao da će izmjene Izbornog zakona u vezi s Mostarom ići već danas na Predstavničkom domu BiH.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo