17°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

07.07.2020 / 15:46 Kultura - 80 fotografija i šestosatni video

Izložba fotografija više istaknutih autora u Memorijalnom centru Srebrenica

Izložba fotografija više istaknutih autora u Memorijalnom centru Srebrenica
Foto: FENA
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i Fondacija VII predstavili su izložbu čiji je cilj kontekstualizirati genocid u Srebrenici jula 1995. godine.

Postavka koju je priredio bosanskohercegovački fotograf Ziyah Gafić, pored njegovih, obuhvata radove Paula Lowea, Rona Haviva, Tonyja Birtleyja, Garyja Knighta i Roda Nordlanda.

Kustos Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Azir Osmanović poručio je da Fondacija VII koju su  osnovali prije gotovo 20 godina Haviv i Knight, svojim aktivnostima i ulaganjem u dugoročne projekte teži da zaštiti važnost fotografije u istraživačkom radu i onome što ona znači u prenošenju informacija. Osmanović je kazao da će na otvaranju 8. jula izložbu moći pogledati delegacije, a kasnije će biti otvorena za sve zainteresirane, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

- Tretiranje genocida u Srebrenici izolovanim incidentom umanjuje prirodu i kontekst rata u Bosni i Hercegovini, koji je u svojoj stvarnosti bio totalni rat za teritoriju, vodio se s neselektivnom upotrebom vatrene snage protiv civilnog stanovništva, gdje je paleta zločina protiv čovječnosti bila modus operandi - kazao je kustos izložbe Ziyah Gafić.

Izložba sadrži 80 fotografija i šestosatni video, te će biti dijelom stalne postavke Memorijalnog centra Srebrenica, saopćeno je iz Press službe Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo