17°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

07.07.2020 / 17:02 Regija - Pozvao ambasadora

Dačić: Nota MVP-a BiH prvo u medijima, onda Srbiji

Dačić: Nota MVP-a BiH prvo u medijima, onda Srbiji
Turković i Dačić tokom nedavnog sastanka u Beogradu / Vijesti.ba
Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je apsolutno neprihvatljivo i van svake diplomatske prakse da se nota Ministarstva vanjskih poslova BiH, datirana na ponedjeljak, upućena MVP Srbije, objavi u medijima, a da se tek nakon toga dostavi Beogradu.

Dačić tvrdi da je nota poslana putem maila i dodao da se Srbija nikome neće izvinjavati što je osudila one koji su ubijali Srbe.

On je to rekao povodom protestne note koju je Beogradu uputila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković zbog presude kojom je bivši komandant Armije BiH Husein Mujanović osuđen na 10 godina zatvora za ratni zločin počinjen nad Srbima, prenosi Tanjug.

Nakon toga predsjedavajući Predsjedništa Šefik Džaferović pozvao je na razgovor ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića, a Turković ambasadoricu BiH Aidu Smajuć na konsultacije u Sarajevo.

"Pošto je MVP Srbije od strane ambasadorice Aide Smajić obaviješteno da je pozvana na konsultacije u Sarajevo, kao reakciju na takav postupak pozvao sam ambasadora Srbije u BIH Aleksandra Đorđevica na hitne konsultacije u Beograd. Zbog toga neće niti u mogućnosti da se odazove pozivu na sastanak kod Šefika Dzaferovica, i vratit će se u Sarajevo tek nakon se ambasadorica BIH vrati u Beograd", rekao je Dačić.

Dačić smatra da je apsolutno neprihvatljivo miješanje u rad pravosudnih organa, a posebno u postupke koji se tiču ratnih zločina, koji su univerzalnog karaktera i gdje svaka žrtva zaslužuje da počinioci budu izvedeni pred lice pravde i kažnjeni za počinjena djela.

"Postavljam pitanje da li su zločini počinjeni nad Srbima manje važni i da li treba da ostanu nekažnjeni? Borba protiv nekažnjivosti zločina je jedno od temeljnih načela savremenog pravnog poretka i vladavine prava. Zašto onda BIH, ako kaže da je to pitanje u njihovoj nadležnosti, nije do sada procesuirala Huseina Mujanovića za zločine nad Srbima u Sarajevu, koji je bio upravnik logora u Hrasnici, koji je protivzakonito zatvorio 30 Srba civila, koji su svirepo mučeni i više njih ubijeni?", zapitao se Dačić.

Kako je dodao jedino rasvjetljavanjem svih zločina počinjenih tokom oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije i procesuiranjem počinilaca može se ostvariti trajno pomirenje.

Prema njegovim riječima, Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, potpuno je u skladu sa međunarodnim pravom, praksom i običajima u savremenim državama, i u Srbiji nije suđeno samo za zločine protiv Srba, već i protiv Hrvata i Bošnjaka, zbog čega Srbija odbija tvrdnju iz Sarajeva da je riječ o pravno-političkom instrumentu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo