16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

07.07.2020 / 17:10 KORONAVIRUS - Euskirchen

Njemačka: U karantenu grupa menonita zaražena koronavirusom

Njemačka: U karantenu grupa menonita zaražena koronavirusom
Foto: Ilustracija
Vlasti u gradu na zapadu Njemačke uvele su obaveznu karantenu za zajednicu menonita nakon što su u porodici od 12 članova svi bili pozitivni na koronavirus.

Novinska agencija dpa izvijestila je da je zdravstvena služba u Euskirchenu, blizu Kelna, saopćila da se očekuju testiranje svih članova te zajednice ove sedmice.

Glasnogovornik lokalne vlade Wolfgang Andres rekao je da ne zna koliko je to tačno osoba u toj zajednici, ali zvaničnici vjeruju da ih ima oko 500.

Andres kaže da su djeca iz porodice išla u gradsku školu za menonite prije nego što se pojavio virus, a porodica je vjerovatno posjećivala i molitvenu kuću u zajednici, tako da nije isključeno da se virus proširio.

Menoniti su kršćanska protestantska grupa čije učenje počiva na pravilima anabaptističke denominacije, a koji su dobili ime po reformatorskom svećeniku iz Frizije Menu Simonsu osnivaču te vjerske grupe.

Kao i Amiši, ultrakonzervativna kršćanska zajednica menonita odbacuje savremeno društvo i živi kao da je u 19. stoljeću. Gotovo svi žive u samodostatnim kolonijama i prihvataju društvenu izolaciju koja im pomaže da se odupru iskušenjima savremenog svijeta.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo