8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

08.07.2020 / 20:11 KORONAVIRUS - Brazilski predsjednik

Bolsonaro tvrdi da se osjeća 'veoma dobro' nakon zaraze koronavirusom

Bolsonaro tvrdi da se osjeća 'veoma dobro' nakon zaraze koronavirusom
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro izjavio je u srijedu da se "osjeća veoma dobro" nakon što je zaražen koronavirusom i dao je zasluge nedokazanom lijeku za svoje blage simptome.

Bolsonaro je testiran pozitivno na COVID-19 u utorak, pridružujući se maloj listi svjetskih čelnika koji su se zarazili virusom. Izgleda, međutim, da je ta dijagnoza malo uticala na stav 65-godišnjeg bivšeg vojnog kapetana prema bolesti, koju je odbacivao u prošlosti kao "manju gripu".

On je još sinoć izjavio da se već osjeća mnogo bolje dok je uzeo, kako ju je nazvao, svoju treću dozu hidroksihlorokvina.

Malo je naučnih dokaza koji podržavaju efikanost tog antimalarijskog sredstva kao lijeka za COVID-19, ali ga je Bolsonaro, poput svog američkog kolege Donalda Trumpa, hvalio kao potencijalni lijek.

- Onima koji govore protiv hidrolshlorokvina ali ne nude alternative, mrzim reći "veoma sam dobro i, hvala Bogu, ja ću još živjeti mnogo duže" – napisao je danas Bolsonaro na svom Twitter postu.

Dnevni red predsjednikovih aktivnosti uključivao je četiri video konferencije s visokim vladinim zvaničnicima, među kojima i s ministrom odbrane Fernandom Azevedom.

S 1,6 miliona potvrđenih slučajeva, Brazil ima najtežu epidemiju koronavirusa izvan Sjedinjenih Država. Virus je odnio živote više od 66.000 ljudi u najvećoj latinoameričkoj zemlji.

Bolsonarovo bavljenje krizom izazvalo je kritike eksperata za javno zdravstvo jer se oni bore s državnim i lokalnim naporima na uvođenju fizičke distance, tvrdeći da će ekonomska šteta biti teža od same bolesti.

On je također otpustio dvoje ministara zdravstva, oboje obučenih liječnika, i smjenio ih vojnim generalom u aktivnoj dužnosti kao privremenom solucijom, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo