-9°C
Mostar -3°C
Tuzla -7°C
Banja Luka -4°C
Bihać -4°C
Powered by Dark Sky

10.07.2020 / 11:02 Politika - Nakon obaranja budžeta

Bakalar: CIK pomno prati razvoj situacije

Bakalar: CIK pomno prati razvoj situacije
Željko Bakalar / Avaz
Zastupnici SNSD-a i HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH oborili su jučer u prvom čitanju državni budžet, čime su dodatno ugrozili održavanje lokalnih izbora.

Naime, Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, koji sadrži i više od 4 miliona KM, koliko je predviđeno za održavanje izbora, upućen je Kolegiju na usaglašavanje.

Za predloženi zakon glasala su 22 poslanika, 12 ih je bilo protiv i dva suzdržana, a zbog glasova protiv iz SNSD-a nije postojala potrebna entitetska većina.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Željko Bakalar kratko je za „Avaz“ komentirao dešavanja u vezi s neusvajanjem ovogodišnjeg državnog budžeta.

- U ovom trenutku ne želimo komentirati. Sve što možemo reći jeste da se u CIK-u pomno prati razvoj situacije. Nastavljamo provoditi sve izborne aktivnosti u skladu s planiranom dinamikom - istakao je Bakalar.

Predsjednik Kluba SDA Adil Osmanović jučer je kazao da se ostvarilo ono čega su se pribojavali u SDA.

- SNSD i HDZ, preko neusvajanja budžeta, i dalje osporavaju zakonitost izbora novih članova Centralne izborne komisije BiH (CIK) - kazao je Osmanović.

Dodao je da svi oni koji nisu podržali usvajanje budžeta nisu za to da se održe izbori, jer ih se očigledno pribojavaju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo