22°C
Mostar 27°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

10.07.2020 / 16:01 BiH - Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Džaferović: Nikad ne smijemo i nećemo zaboraviti žrtve genocida u Srebrenici

Džaferović: Nikad ne smijemo i nećemo zaboraviti žrtve genocida u Srebrenici
Foto: FENA - Vijesti.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas je posjetio Memorijalni centar i Potočarima i izložbu "Egzodus" bh. slikara i umjetničkog velikana Safeta Zeca.

Tokom posjete Džaferović je poručio da će se uvijek sjećati i odavati poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici.

- Insistirat ćemo do kraja na istini, na pravdi i na tome da odgovaraju svi oni koji su izvršili genocid. Borit ćemo se protiv onih koji negiraju genocid i koji veličaju zločince koji su izvršili genocid. Nama može pomoći međunarodna zajednica, jer imaju ključ u svojim rukama, da nametnu zakon o zabrani negiranja genocida. Mislim da bi to značajno doprinijelo procesu povjerenja u BiH i izgradnji BiH kao multietničke zajednice. Pozivam ih ovom prilikom da to urade - rekao je Džaferović.

Jedan od razloga današnje posjete Džaferovića Srebrenici jeste i doček učesnika "Marša mira 2020“, kao i obilazak postavki i umjetničkih sadržaja predstavljenih povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

- Želim zahvaliti našim umjetnicima, umjetnost je jako bitna, jako važna kada je u pitanju kultura sjećanja. Mi nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti žrtve genocida u Srebrenici, i ono što se dogodilo 1995. godine i uvijek ćemo odavati poštovanje - istakao je Džaferović.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo