24°C
Mostar 31°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 27°C
Bihać 27°C
Powered by Dark Sky

10.07.2020 / 16:18 BiH - "Zanimljivi muzeji - aMUSeumING"

Bosna i Hercegovina i Crna Gora dobivaju 'Interpret Europe' vodiče

Bosna i Hercegovina i Crna Gora dobivaju 'Interpret Europe' vodiče
Foto: LiNK Mostar

Dvadeset tri osobe s područja Hercegovine i pograničnih područja Crne Gore, u okviru projekta prekogranične saradnje "Zanimljivi muzeji - aMUSeumING" kojeg financira Europska unija, uspješno su završili obuku i položili ispit za certificirane vodiče po "Interpret Europe" metodologiji.

Intenzivna obuka na terenu počela je 30. lipnja u Herceg Novom, a završena je 8. srpnja u Jablanici. Obuka je uključivala praktičan i teoretski rad na planiranju i izvođenje interpretativnog vođenja, stjecanje vještina prezentacije, stvaranje snažnijih uspomena i novih doživljaja posjetiteljima koji će na taj način stvoriti neraskidivu vezu s kulturnom i prirodnom baštinom, priopćeno je u petak iz Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK iz Mostara.

Obuku je implementirala certificirana "Interpret Europe" trenerica, a detalji obuke su koordinirani sa sjedištem u Bruxellesu.

Nakon intenzivnog rada, 23 kandidata je pristupilo i stručnom ispitu tijekom kojeg su demonstrirali novostečena znanja kroz pismeni ispit i izvedbu interpretativnog govora. Tijekom izvođenja i snimanja interpretativnog govora, kandidati su morali demonstrirati stvaranje dubljih veza između publike i predmeta ili lokaliteta.

Certifikacijom će vodiči postati konkurentniji na tržištu i povećati kvalitet svojih usluga, te mogu očekivati veći angažman od strane tursitičkih grupa, agencija kao i muzeja, dok će posjetitelji dobiti priliku da na novi način dožive destinaciju. Novi doživljaji će povećati zadovoljstvo posjetitelja i njihov broj u regiji.

Muzeji i lokaliteti kulturnog nasljeđa u regiji će nakon certificiranja svojih zaposlenika i suradnika dobiti mogućnost da se snažnije uključe u rad "Interpret Europe" europske platforme za suradnju i razmjenu, koja je posebno fokusirana na istraživanje i obrazovanje. Time će muzeji dobiti priliku i za dodatnim usavršavanjem svojih usluga i povećanjem svoje vidljivosti u Europskoj uniji.

Projekt prekogranične suradnje "Zanimljivi muzeji/Amusing Museums" (aMUSeumING) financira Europska unija u sklopu programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Projekt zajednički provode Udruženje LiNK iz Mostara u suradnji s Nacionalnim Muzejom Crne Gore (CG) i općinom Jablanica (BiH). Ukupna vrijednost projekta je blizu 400.000 eura, od čega Europska unija financira oko 300.000 eura, navodi se u priopćenju.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo