6°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

10.07.2020 / 16:21 Svijet - Nakon odluke suda

UNESCO o Aja Sofiji: O svakoj modifikaciji država mora unaprijed izvijestiti

UNESCO o Aja Sofiji: O svakoj modifikaciji država mora unaprijed izvijestiti

UNESCO mora biti unaprijed obaviješten o promjeni statusa istanbulskog muzeja iz šestog stoljeća Aja Sofija i te promjene mora razmotriti komisija za Svjetsku kulturnu baštinu, saopćila je agencija UN-a za kulturu.

Turski vodeći administrativni sud vjerovatno će danas objaviti da je pretvaranje iz 1934. godine Aja Sofije u muzej bilo nezakonito, saopćila su dvojica turski zvaničnika, otvarajući put za obnovu objekta u džamiju, prenosi Reuters uoči objave sudske odluke.

UNESCO je saopćio  Reutersu da  Aja Sofija koja je na listi Svjetske kulturne baštine kao muzej ima određene zakonske obaveze.

- Stoga, država mora osigurati da nijedna modifikacija ne podriva univerzalnu vrijednost lokacije na njenoj teritoriji – saopćio je UNESCO.         

- O svakoj modifikaciji država mora  unaprijed izvijestiti  UNECO i to će razmotriti ukoliko bude potrebe komisija za Svjetsku baštinu – dodaje agencija.

UNESCO je saopćio da je izrazio zabrinutost turskim vlastima u nekoliko pisama i predao je poruku turskom ambasadoru u toj  instituciji u četvrtak.

-  Tražimo od turskih vlasti da pokrenu dijalog prije nego što donesu bilo kakvu ulogu koja bi mogla podrivati univerzalne vrijednosti te lokacije – saopćio je UNESCO.

To mjesto Svjetske kulturne baštine u središtu je vizantijskog hrišćanskog i otomanskog muslimanskog carstva i danas je jedan od turskih najposjećenijih spomenika.

Mogućnost promjene statusa Aja Sofije iz muzeja u džamiju izazvala je uzbunu među američkim, francuskim, ruskim i grčkim zvaničnicima, kao i među čelnicima hrišćanskih crkvi.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo