13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

10.07.2020 / 17:09 BiH - Ambasador SAD-a

Nelson: Ni granice, ni etničke podjele ne određuju čovjekovu ranjivost

Nelson: Ni granice, ni etničke podjele ne određuju čovjekovu ranjivost

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson uputio je poruku povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Sutra ću prisustvovati komemoraciji dvadeset pete godišnjice srebreničkog genocida, mračnog istorijskog trenutka ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego i za cijelo čovječanstvo. Na ovu godišnjicu, i uvijek, građani Sjedinjenih Država izražavaju solidarnost sa žrtvama, preživjelima i porodicama koje žale za svojim najmilijima. Mi žalimo s vama. Dvadeset pet godina poslije, Bosna i Hercegovina je napredovala, ali rane iz prošlosti još nisu zacijelile. Dok Bosna i Hercegovina stremi ka prosperitetnoj budućnosti za sve, nema mjesta za poricanje zločina koji su počinjeni tokom rata, niti za glorifikaciju onih koji su osuđeni za te zločine. Važno je razjasniti da ove zločine nisu počinile cijele etničke skupine, kao što je važno biti iskren u vezi sa tragičnom istorijom Srebrenice", rekao je u video poruci ambasador Nelson.

Ove godine neće učestvovati u Maršu mira kao prošle godine iz poštovanja, kako je rekao, prema onima koji su planirali učestvovati, ali to neće moći zbog krize uzrokovane virusom korona.

"Virus je nametnuo ograničenja za mnoge učesnike u Maršu mira i sutrašnjoj komemoraciji. Ali, ja sam s njima u mislima. Iako smo prisiljeni odustati od svojih planova, moramo naučiti najvažniju lekciju koju nam je dala ova pandemija – ni granice ni etničke podjele ne određuju čovjekovu ranjivost. Zato, na ovu tešku srebreničku godišnjicu od četvrt stoljeća, bosanskohercegovački politički lideri moraju promovirati pomirenje kroz ono što rade, a ne samo kroz retoričku podršku. Dvadeset pet godina nakon genocida u Srebrenici, vrijeme je da se odmaknemo od zapaljive, nacionalističke retorike i netačnih narativa koji ne smanjuju, nego produbljuju etničke podjele. Umjesto toga, lideri moraju napraviti ponekad teške, ali apsolutno neophodne korake usmjerene ka jačanju povjerenja i dobre volje, tako da svi građani Bosne i Hercegovine imaju šansu za mirnu i prosperitetnu budućnost", poručio je Nelson, i dodao:

"Svi oni koji su ubijeni i koji su izgubili svoje najmilije u Srebrenici prije četvrt stoljeća ne zaslužuju ništa manje od toga. Sjedinjene Države su i dalje posvećene davanju podrške svima u Bosni i Hercegovini koji streme pomirenju, miru i pravdi."



(Vijesti.ba)

Izdvajamo