14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

10.07.2020 / 21:28 BiH - Godišnjica genocida

U Bugojnu protestna šetnja za nevino stradale Srebreničane

U Bugojnu protestna šetnja za nevino stradale Srebreničane
Foto: Fena / Vijesti.ba
Protestnom šetnjom koja je upriličena večeras u Bugojnu, građani ove općine odali su počast nevinim žrtvama Srebrenice, poručivši kako je „srebrenička tragedija,  tragedija svih nas koji volimo ovu zemlju“.

- Dana 11. jula moramo zaboraviti sve podjele i nesuglasice, zajedno trebamo odati počast svim nevinim žrtvama, i snažno dignuti glas protiv genocida, da se nikad više i nikome ne dogodi - poručili su učesnici skupa.

Imena stradalih Srebreničana pročitana su na centralnom gradskom trgu u Sultan-Ahmedovoj ulici, dok su članovi bugojanskog teatra „Fedra“ upriličili scensko čitanje teksta „Skinut ću ti zvijezde u kašiku“, posvećenog djeci koja su izgubila očeve genocidu.

Mnogi građani Bugojna upisali su se i u Knjigu žalosti, koja se planira uručiti Majkama Srebrenice, u znak podrške njihovoj borbi na putu traženja pravde.

Postavljena je izložba fotografija i likovnih radova autora Huseina Šljive, a članice organizacije Žene SDA OO Bugojno organizirale su podjelu „Cvjetova Srebrenice“, koji su zvanični simboli genocida u tom gradu 1995.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo