-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

11.07.2020 / 10:11 BiH - Serge Brammertz

Tolerisanjem negiranja genocida još jednom smo iznevjerili žrtve

Tolerisanjem negiranja genocida još jednom smo iznevjerili žrtve
Foto: Vijesti.ba

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammertz obratio se danas videoporukom na komemorativnom skupu u Potočarima povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

- Genocid u Srebrenci jedan je od najmračnijih trenutaka u novijoj historiji. Još jedan genocid u srcu Evrope, samo dvije generacije poslije holokausta. Visoki dužnosnici su pred očima svijeta koristeći propagandu potpirivali etničku mržnju i dehumanizovali svoje susjede. Ljudi s vrha moći koristili su tu moć da terorišu i uništavaju samo zbog toga što su žrtve bile muslimani – rekao je Brammertz.

Rezultat nam je poznat, nastavlja, ugašeni su životi više od 7.000 muškaraca i dječaka, 33.000 žena, djece i starijih osoba je bilo izloženo teroru i protjerano iz svojih domova. Zajednica koja je bila duboko vezana za te prostore jednostavno je eliminisana.

- Majke Srebrenice su me naučile jednu važnu lekciju - za najveći dio svijeta Srebrenica je nešto što se dogodilo prije 25 godina. Ali za žrtve i preživjele život je stao prije 25 godina, a genocid je i dalje u središtu njihove stvarnosti - navodi Brammertz.

Uništiti jednu grupu, dodaje, znači stvoriti prazninu koja više nikada ne može biti popunjena.

- Kroz svjedočenja žrtava i preživjelih, Haški tribunal je van razumne sumnje zaključio da je u Srebrenici počinjen genocid. Međunarodne sudije su potvrdile da je taj genocid bio planiran na najvišim nivoima političkog i vojnog rukovodstva s ciljem da se elimiiše muslimansko - bošnjačko stanovništvo Srebrenice - konstatuje Brammertz.

Veći broj tih visokih rukovodilaca, poručuje, sada je osuđen za svoje zločine.

- Nikada neću zaboraviti kada su uhapšeni Karadžić i Mladić, to je bilo značajno dostignuće za međunarodnu pravdu. Moj je osjećaj bio da smo time malo bolje ispunili očekivanja žrtava - poručio je Brammertz.

Naša je odgovornost, ističe, da se borimo za pravdu i istinu.

- Da bismo poštovali prošlost, Srebrenicu moramo nazvati njenim pravim imenom - genocid. Da bismo izgradili budućnost, moramo osuditi svako negiranje - kaže Brammertz.

Naglašava da politički lideri, naročito u RS-u i Srbiji, nastavljaju da negiraju genocid. A oni ekstremniji nazivaju ga prevarom i mitom, dok drugi vode polemike o pravnim konceptima kao kvazistručnjaci.

- Tome se mora stati ukraj. Međunarodna zajednica se već predugo nada da će ovaj problem jednostavno nestati - neće. Daljim tolerisanjem negiranja genocida u bilo kom obliku još jednom smo iznevjerili žrtve Srebrenice, kao što smo to učinili i prije 25 godina. Svi smo dužni provoditi politiku nulte tolerancije kada je riječ o negiranju genocida, baš kao što to činimo i sa rasizmom i drugim oblicima diskriminacije. Vapaji žrtava za zakonima kojima se sprječava negiranje genocida zaslužuju mnogo više podrške - zaključuje Brammertz.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo