10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

11.07.2020 / 10:42 BiH - Predsjednik IRMCT

Agius: Za žrtve je ovo bilo 25 dugih godina patnje i traganja za pravdom

Agius: Za žrtve je ovo bilo 25 dugih godina patnje i traganja za pravdom
Foto: FENA - Vijesti.ba

Teško je povjerovati da je prošlo četvrt vijeka od genocida, ali mogu zamisliti da se to žrtvama čini kao vječnost bez njihovih voljenih. Danas vidim koliko je sve uticalo i na moj život - rekao je predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma (IRMCT) Carmel Agius tokom današnjeg obilježavanja 25. godišnjice od genocida u Srebrenici.

Agius naglašava da je za žrtve to bilo 25 dugih godina patnje, kao i iscrpljujućeg traganja za pravdom.

- Za vas nije ništa manje mučan dan od bilo kog drugog, ali za nas ostale ovo je prilika da  se smisleno osvrnemo na napredak postignut od 1995. kao i na ono što preostaje da se uradi. Pred nama je još mnogo posla iako su Haški tribunal i Mehanizam donijeli pravdu u međunarodnim razmjerama, ali hiljade navodnih izvršilaca čeka pravdu pred domaćim sudovima. Žrtve još uvijek muče oni koji negiraju genocid, a revizionisti žele pokopati istinu - kazao je Agius.

Dodaje da je uvjeren da ćemo vidjeti bolje dane, jer 25 godina predstavlja sazrijevanje cijele jedne generacije a time i mogućnosti promjene.

- Vaša djeca imaju sposobnost i rješenost da stvaraju drugačiju stvarnost ako se za to opredjele . Uvjeren sam da će se zalagati za istinu i pravdu. Oni će također morati po strani da ostave mržnju kako bi ostvarili trajnu transformaciju. Uvjeren sam da će na kraju uz međunarodnu zajednicu oni u tome uspjeti - zaključio je Agius. 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo