16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

11.07.2020 / 16:20 Regija - Narandžasti meteoalarm

Najavljeno nevrijeme u Hrvatskoj, očekuju se olujni udari vjetra

Najavljeno nevrijeme u Hrvatskoj, očekuju se olujni udari vjetra
Foto: DHMZ
Zbog najavljenog nevremena za sve dijelove Hrvatske osim krajnjeg juga upaljen je žuti i narandžasti meteoalarm, objavio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Dobar dio Hrvatske danas očekuje drastična promjena vremena. Kako najavljuju iz DHMZ-a, u drugom dijelu dana u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu vrijeme će se promijeniti, očekuju se olujni udari sjevernog vjetra i bura, naglo osvježenje te pljuskovi uz mogućnost nevremena, piše 24 sata.

U prvom dijelu dana bilo je pretežno sunčano, a tokom poslijepodneva uslijedit će naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, prvo na sjeverozapadu, odnosno Međimurju, Hrvatskom zagorju te području uz granicu sa Slovenijom, a navečer i u većem dijelu zemlje. Lokalno pljuskovi mogu biti izraženi i obilni, posebno u zapadnim predjelima. Suho će se zadržati jedino na jugu zemlje.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni. Na kopnu će poslijepodne zapuhati jak sjeverac i sjeveroistočnjak, a na sjevernom dijelu Jadrana navečer i u noći umjerena do jaka bura. Najviša dnevna temperatura zraka iznosit će između 29 i 34 stepeni Celzijusa.

U nedjelju tokom noći najavljena je mjestimična kiša, lokalno i grmljavina, a prema jutru smanjenje naoblake. Stoga će veći dio dana prevladavati sunčano. Na kopnu će puhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, povremeno s jakim udarima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo