6°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

11.07.2020 / 21:11 BiH - Simon Coveney

Irski ministar vanjskih poslova odao počast žrtvama genocida u Srebrenici

Irski ministar vanjskih poslova odao počast žrtvama genocida u Srebrenici
Simon Coveney / Vijesti.ba
Irski ministar vanjskih poslova i ministar odbrane Simon Coveney odao je počast žrtvama genocida u Srebrenici danas svojom objavom na stranici Ministarstva vanjskih poslova Republike Irske.

U svom obraćanju povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici izjavio je da je to jedan od najgorih zločina koji se dogodio na evropskom tlu, kada je u Srebrenici u julu 1995. godine sistemski ubijeno više od 8.000 nenaoružanih muškaraca i dječaka.

- Četvrt stoljeća kasnije, rane su i dalje otvorene, posebno za porodice i zajednice koje su direktno pogođene. Iako nas je pandemija Covid-19 spriječila da fizički prisustvujemo komemoraciji ovdje u Irskoj, važno je da ovaj događaj pamtimo po onome što je bio: grozan čin genocida – rekao je Simon Coveney.

Pohvalio je rad Irskog udruženja Bosne i Hercegovine koji su neumorno radili, zajedno s ostalim članovima bosanske zajednice u Irskoj, kako bi osigurali da se događaji koji su se desili Srebrenici ne zaborave i već godinama obilježavaju u Irskoj.

- Poštivanje i zaštita ljudskih prava je važan dio vanjske politike Irske, a iz vlastite historije znamo važnost pomirenja i trajnog mira – rekao je irski ministar vanjskih poslova i odbrane.

Izrazio je nastavak podrške narodu Bosne i Hercegovine na putu ka pomirenju.

- Mi ćemo i dalje podržavati put Bosne I Hercegovine ka Evropskoj uniji, zajednici koja se temelji na vrijednostima ravnopravnosti i poštivanju ljudskih prava – izjavio je Coveney.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo