16°C
Mostar 20°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

11.07.2020 / 21:15 BiH - Srebrenički genocid

Estonija pomogla u organizaciji UN-ovog obilježavanja godišnjice genocida

Estonija pomogla u organizaciji UN-ovog obilježavanja godišnjice genocida
Sven Jurgenson / Vijesti.ba
Virtualni događaj na visokom nivou pri Ujedinjenim nacijama održan je s ciljem obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Estoniju je na događaju zastupao stalni predstavnik pri UN-u Sven Jurgenson, koji je u svojoj izjavi napomenuo da Estonija snažno podržava francusko-meksički prijedlog da se dobrovoljno ograniči upotreba veta u Vijeću sigurnosti UN-a u situacijama koje uključuju masovne zločine, navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova, prenijela je estonska medijska organizacija Eesti Rahvusringhääling (ERR).

- Srebrenički genocid se ne smije zaboraviti. Taj događaj jasno pokazuje potrebu za pravovremenim i odlučnim međunarodnim djelovanjem. Nepravda i nekažnjavanje pokazali su se u prošlosti glavnim preprekama za oporavak i mogli bi stvoriti plodno tlo za nove sukobe - rekao je estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu.

Komemorativni događaj održan je na platformi Hybridity koju je kreirala estonska kompanija Global Virtual Solutions.

- Velika je privilegija što UN koristi rješenja koja nudi Global Virtual Solutions i to što naša tehnologija može doprinijeti raspravi o tako ozbiljnim pitanjima - rekao je zvaničnik iz Hybriditya Lehari Kaustel.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo