7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

12.07.2020 / 14:13 BiH - Sarajevo

'Glasovi Srebrenice', svjedočenja preživjelih genocida u Srebrenici

Projekcija filma 'Glasovi Srebrenice' upriličena je u Sarajevu, dan poslije obilježavanja 25. godišnjice od genocida u Srebrenici, a sadrži 1.307 video svjedočenja osoba preživjelih iz jula 1995. godine.

Predstavnik preživjelih Hasan Nuhanović kazao je novinarima da opsežan materijal, prikazan u filmu, služi rekonstruiranju događaja u i oko Srebrenice u ljeto 1995. godine. Razgovori su snimljeni specijalno za potrebe tog filma.

Precizira da će kolekcija izjava biti pohranjena u arhivu Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. Dodaje da je film snimljen uz podršku Fondacije Cinema for peace sa sjedištem u Berlinu, prvenstveno materijalne.

- Dio svjedočenja pohranjen je već u Memorijalnom centru Srebrenica, dio je u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti u Sarajevu. Na kraju, kolekcija tih izjava naći će se u arhivi Memorijalnog centra Srebrenica Potočari - naglasio je.

Nuhanović kaže da je sudjelovao u kreiranju tog filma, ali danas ga je prvi put gledao u cjelini. Za njega je to značajna arhiva. Svjedočenja preživjelih za njega su značajan doprinos memorijalizaciji.

I predsjednica Udruženja 'Majke Srebrenice' i jedna od sudionica filma Munira Subašić ističe značaj dokumentiranja sjećanja te kaže da su se potrudili ispričati istinu jer je istina za njih najvažnija.       

- Za nas to znači mnogo. Jednom kad nestane majki, da istina ostane - naglasila je.

Iskoristila je priliku na istakne i važnost donošenja zakona o zabrani negiranja genocida. Vjeruje da bi im takav zakon mnogo pomogao te kaže 'veličanje ratnih zločina, pričanje neistine bolno je'.

- Posebno za buduće generacije, omladinu koja treba zajedno da živi. Nije za majke, mi znamo istinu. Hoću da moja unučad imaju prijatelje i među ljudima drugih nacionalnosti. Ali kako, ako ne znaju istinu, ako dio naroda koji negira genocid nije prošao kroz istinu i nije se oslobodio mržnje - naglasila je Subašić.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo