-9°C
Mostar -2°C
Tuzla -6°C
Banja Luka -4°C
Bihać -4°C
Powered by Dark Sky

12.07.2020 / 17:21 Svijet - Oružani sukob

Sukob na granici Azerbejdžana i Armenije

Sukob na granici Azerbejdžana i Armenije
Foto: AA

Postoji bojazan od mogućih žrtava nakon što je u pograničnom području u nedjelju izbio oružani sukob između Azerbejdžana i Armenije, objavilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

U saopćenju se navodi da je armenska vojska pucala na položaje u regiji Tovuz koje kontrolišu snage sigurnosti Azerbejdžana, prenosi Anadolija.

U saopćenju se navodi da se sukob nastavlja te da situaciju kontrolira azerbejdžanska vojska.

Iz Ministarstva odbrane Azerbejdžana su još dodali da će javnost obavještavati o svim novim dešavanjima u pograničnoj regiji.

Dvije susjedne države nemaju uspostavljene diplomatske odnose. Odnosi između Azerbejdžana i Armenije već decenijama su opterećeni krizom u pograničnom Nagorno Karabahu.

Nagorno Karabah je regija u Azerbejdžanu koja je 6. januara 1992. godine jednostrano proglasila nezavisnost. Većinu stanovništva čine Armenci koji smatraju da regija treba da bude dio Armenije. Regija je pod kontrolom armenske vojske i separatista od armensko-azerbejdžanskog rata, koji je okončan 1994. godine.

Ujedinjene nacije Nagorno Karabah tretiraju kao azerbejdžansku teritoriju, baš kao i Vijeće Evrope. OSCE je još 1994. godine s ciljem mirnog rješavanja azerbejdžansko-armenskog spora u Nagorno Karabahu osnovao Minsk grupu na čijem čelu su tri države - SAD, Francuska i Rusija.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo