24°C
Mostar 31°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 26°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

12.07.2020 / 18:32 Svijet - Najstariji zanat traži pomoć

Protest seksualnih radnica u Hamburgu, traže ponovno otvaranje bordela

Protest seksualnih radnica u Hamburgu, traže ponovno otvaranje bordela
Foto: Reuters

Seksualne radnice u Hamburgu protestovale su zahtijevajući od vlasti da dozvoli otvaranje bordela u Njemačkoj, nakon što su više mjeseci bili zatvoreni zbog pandemije koronavirusa.

"Najstarijem zanatu potrebna je vaša pomoć", pisalo je na transparentu jednog od učesnika u ulici Herbertštrase u Hamburgu.

Neki demonstranti nosili su pozorišne maske, a neki su svirali na različitim instrumentima.

Udruženje radnika seks industrije, koje je organizovalo proteste, saopštilo je da stalna blokada i zabrana rada bordela prisiljava neke od njih da rade na ulici što je nezakonito i mnogo opasnije i nije u skladu sa higijenskim standardima.

Isti izvor je naveo da javne kuće mogu brzo da primijene mjere protiv pandemije koronavirusa, što su uradili i drugi, uključujući zaštitne maske, ventilaciju prostorija i registraciju kontakta posjetilaca.

"Prostitucija ne nosi veći rizik od infekcije od drugih usluga koje uključuju dodirivanje tijela kao što su masaža ili kozmetika, pa čak i ples i kontakt sportovi", navodi se u saopštenju, i dodaje da je higijena sastavni dio prostitucije.

Nakon što su širom Njemačke ponovo otvorene prodavnice, restorani i barovi, radnici seks industrije su izolovani i njima je oduzeto pravo na egzistenciju i pored toga što ne predstavljaju veću opasnost po zdravlje.

Prostitucija je legalna u Njemačkoj.


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo